Annons

Techprofiler bland Sveriges mest välbetalda

Patrick Söderlund, global utvecklingschef på Electronic Arts.
Patrick Söderlund, global utvecklingschef på Electronic Arts. Foto: Jesper Frisk
De svenska techsektorn fortsätter att skörda framgångar. Det ger även avtryck i lönekuverten och flera techprofiler kvalar in i toppen av listan på personerna med högst förvärvsinkomst i Sverige under 2016. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är Expressens Dina Pengar som i onsdagens tidning listat de 40 personer i Sverige som hade högst förvärvsinkomst under inkomståret 2016. 

Förvärvsinkomsten innefattar inkomst av tjänst och från näringsverksamhet minus avdrag. En icke obetydlig andel av lönesumman lär även bestå av personaloptioner som beskattas som inkomst av tjänst. 

Flera personer från den svenska tech- och spelsektorn kvalar in på listan som toppas av Patrick Söderlund, global utvecklingschef på Electronic Arts, med en inkomst på 156 miljoner kronor. Andra representanter för spelsektorn som är med på listan är King-profilerna Thomas Hartwig och Marcus Jacobs på plats 17 och 38 med en inkomst på 34,8 respektive 21 Mkr. 

Ett bolag som sticker ut är Spotify med sju nuvarande eller tidigare anställda på topp 40. 

Läs mer: Så rika blir de på framgångssagan Spotify

Högst placering har produktchefen Gustav Söderström, på plats nummer tre i hela Sverige, följt av den före detta Spotify-chefen Peter Sterky på plats nummer fem. Bolagets bägge grundare Martin Lorentzon och Daniel Ek återfinns på plats nummer åtta respektive elva. 

Enligt Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, handlar löner på den här nivån sällan om enbart en vanlig grundlön. 

”De som ligger högst brukar ha en bra nivå på grundlönen men även en möjlighet att få bonus”, säger Maria Landeborn till Dina Pengar. 

Teknikbolagsgrundare har även börjat dominera listan över världens rikaste personer. Enligt Bloombergs miljardärsindex har fem av världens tio rikaste personer tjänat sin förmögenhet i tekniksektorn. I topp hittar vi Amazonchefen Jeff Bezos med 96,8 miljarder dollar, motsvarande 813 miljarder kronor. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies