Hoppa till innehållet

Techprofiler sluter upp bakom Greta Thunberg

Skolstrejken som sprider sig över världen får stöd av flera profiler inom den svenska techsektorn.

Från vänster: Sara Wimmercranz, partner på Backing Minds, investeraren Sophia Bendz och Susanne Najafi, partner på Backing Minds.
Från vänster: Sara Wimmercranz, partner på Backing Minds, investeraren Sophia Bendz och Susanne Najafi, partner på Backing Minds.Foto: Di

Flera techprofiler visar under fredagen sitt stöd för den veckovisa skolstrejken som initierades av aktivisten Greta Thunberg.

Under parollen #TechForFuture kräver investerare som Sara Wimmercranz, Susanne Najafi och Sophia Bendz och entreprenörer som Sorosh Tavakoli, Tuva Palm och Johan Attby att Sverige ska möta sina åtaganden under Parisavtalet.

Ett tiotal ledande personer i techbranschen kommer på fredagen att visa sitt stöd för skolstrejken på Mynttorget i Stockholm.

”Det är viktigt att tech-branschen finns representerade här. Många av oss har drivit förändring i våra branscher och genom våra respektive bolag, nu är det dags att vi även tittar på hur vi med samlad kraft kan försöka hitta lösningar för klimatet”, säger Susanne Najafi, partner på riskkapitalbolaget Backing Minds, i ett uttalande.

Hon och hennes partner Sara Wimmercranz står bakom initiativet, som poängterar teknikens roll i klimatomställningen.

”Förutom viktiga politiska åtgärder och minskade utsläpp från både företag och individer så är det vår bransch som kan producera de skalbara innovationerna; optimeringslösningar för produktionskedjor, infrastruktur och transportflöden, samt teknik som kan möjliggöra hållbarhetsförbättringar, alternativa material och bättre produkter samt teknik för rening och uppsugning av växthusgaser – bara för att nämna några exempel”, säger Sara Wimmercranz.

Skolstrejken den 15 mars väntas bli den största hittills och väntas nå stora delar av världen. På morgonen hade demonstrationerna nått både Sydney och Hongkong.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera