Annons

Techprofilerna flockas på kollektivet K9

Techfarms grundare Fredrik Forss och Lisa Renander.
Techfarms grundare Fredrik Forss och Lisa Renander.
Att kunna minska sin boyta med 60 procent och ändå öka sitt välbefinnande. Det är målet med Tech Farm, ett koncept för kollektivboende som lockat techprofiler som Caroline Walerud. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var när Lisa Renander var så kallad ”hedersentreprenör” vid Stanforduniversitetet i Silicon Valley som hon fick idén.

”Jag bodde i ett av världens första co-livingbostäder tillsammans med trettio startupentreprenörer från hela världen. När jag kom hem till Sverige startade jag Hus24 i Gamla Stan där tolv entreprenörer bott ihop i fem år”, säger hon.

2015 grundade Lisa Renander Tech Farm ihop med entreprenören Fredrik Forss. De har sedan dess fått in 10 miljoner kronor forskningspengar från statliga Vinnova och lockat till sig fastighetsprofilerna Tomas Björkman och Dan Eriksson som delägare. 

Läs mer: Finansprofiler miljardsatsar på tech-kollektiv

På K9 bor man på i snitt 20 kvadratmeter per person. 

Senaste projektet är K9, ett kollektivboende på fyra våningsplan på Östermalm i Stockholm.

Foto:
De boende på K9 har tillgång till vardagsrum med jobbytor. 

Bland de 50-tal personer som bor på K9 kan nämnas techprofiler som Caroline Walerud (NTL), grundaren bakom Volumental och investerare på Walerud Ventures, Ludvig Linse, som grundat biljettbokningsappen Spontano, och Carl Hörberg, mannen bakom 84codes, som jobbar mer automatisering av serverunderhåll.Foto:
Caroline Walerud bor på K9.

Tanken är att locka samhällets tongivande ”tankeledare” till en hållbar och kreativ miljö där boytan är låg, men de gemensamma ytorna är stora. 

Läs mer: Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag

”På K9 bor man på i snitt 20 kvadratmeter per person. Men vi har 400 kvadratmeter vardagsrum, gemensamt kök, egen kock, meditationsrum och ytor där man kan jobba lite under dagen”, säger Lisa Renander.

K9 öppnade i november 2016. Nästa projekt är Täby Tower som ska bli 5000 kvm och väntas öppna 2020. Fyra andra projekt planernas parallellt.

Vår vision är att man inte ska behöva äga något när man bor här.

De boende får snart en app för att boka tjänster som städning, matlagning och mötesytor. I vissa fall kan man även boka möten dagtid i det som tjänstgör som sovrum nattetid. 

Foto:
Ännu ett yteffektivt sovrum byggs på K9.

”Vi testar detta med tre sovrum just nu. Mellan klockan 9 och klockan 18 kan de bokas för möten eller som arbetsrum”, förklarar Lisa Renander.

Grundarna laborerar även med olika typer pooler: cykelpool, bilpool och även klädpool.

”Vår vision är att man inte ska behöva äga något när man bor här. Klädpoolen är något vi utvecklar just nu. Kommer man från Indien för att jobba på Spotify ska man kunna låna en vinterjacka”, säger Fredrik Forss, som har en bakgrund inom hållbara fastighetsprojekt.

Foto:
En persons sovrum kan bli en annan persons mötesrum under dagen.

Allt dokumenteras som en del av ett forskningsprojekt om ”framtidens yteffektiva boende”.

Lärdomarna bidrar till vetenskapen, men även till Tech Farms kommande projekt. De kommande tio åren vill man skapa 100 kollektivboenden i teknikdrivna storstäder världen över.

”Vi vill bygga 20 av dessa själva. Målet är att skapa ett nätverk av globala tankeledare som tillsammans kan bidra till ett mer medvetet samhälle”, Lisa Renander. Foto:
Lisa Renander och Fredrik Forss bor själva ihop på K9.

Hon och Fredrik Forss är ett par privat och har bott ihop i ett rum på K9 sedan november i fjol.

”Jag känner mig trygg här. Jag får tillgång till en inspirerande miljö om jag har det behovet, men kan även ha egen tid. Vi är så pass många som bor här så det finns ingen social press att delta i det sociala", säger Lisa Renander.

Vad händer om någon nallar av ens mat?

”Haha. Vi har löst mat-utmaningen genom att alla har egna kylskåp på rummen.”Foto:

På lappen ”Bunk Rules” förklaras sovrumsreglerna. 


FAKTA OM K9

Hyran ligger på mellan 5400 kr/mån för ett delat sovrum till 14000 kr/mån för ett eget dubbelrum.

Gästerna skriver på tillsvidare-kontrakt med en uppsägningstid på tre månader.

Byggnaden är på fyra våningsplan på 1100 kvm. Den rymmer 55 personer i 33 sovrum. Här finns även fem kök och sex andra gemensamma rum (vardagsrum, gym, meditationsrum mm).


Foto:
Mobiltelefoner är förbjudna i K9:s meditationsrum.Foto:

Antonios Kalikatzaros är K9:s egen kock.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer