Hoppa till innehållet

Techprofilerna flockas på kollektivet K9

Att kunna minska sin boyta med 60 procent och ändå öka sitt välbefinnande. Det är målet med Tech Farm, ett koncept för kollektivboende som lockat techprofiler som Caroline Walerud. 

Techfarms grundare Fredrik Forss och Lisa Renander.
Techfarms grundare Fredrik Forss och Lisa Renander.

Det var när Lisa Renander var så kallad ”hedersentreprenör” vid Stanforduniversitetet i Silicon Valley som hon fick idén.

”Jag bodde i ett av världens första co-livingbostäder tillsammans med trettio startupentreprenörer från hela världen. När jag kom hem till Sverige startade jag Hus24 i Gamla Stan där tolv entreprenörer bott ihop i fem år”, säger hon.

2015 grundade Lisa Renander Tech Farm ihop med entreprenören Fredrik Forss. De har sedan dess fått in 10 miljoner kronor forskningspengar från statliga Vinnova och lockat till sig fastighetsprofilerna Tomas Björkman och Dan Eriksson som delägare. 

Läs mer: Finansprofiler miljardsatsar på tech-kollektiv

På K9 bor man på i snitt 20 kvadratmeter per person. 

Senaste projektet är K9, ett kollektivboende på fyra våningsplan på Östermalm i Stockholm.

Foto:
De boende på K9 har tillgång till vardagsrum med jobbytor. 

Bland de 50-tal personer som bor på K9 kan nämnas techprofiler som Caroline Walerud (NTL), grundaren bakom Volumental och investerare på Walerud Ventures, Ludvig Linse, som grundat biljettbokningsappen Spontano, och Carl Hörberg, mannen bakom 84codes, som jobbar mer automatisering av serverunderhåll.Foto:
Caroline Walerud bor på K9.

Tanken är att locka samhällets tongivande ”tankeledare” till en hållbar och kreativ miljö där boytan är låg, men de gemensamma ytorna är stora. 

Läs mer: Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag

”På K9 bor man på i snitt 20 kvadratmeter per person. Men vi har 400 kvadratmeter vardagsrum, gemensamt kök, egen kock, meditationsrum och ytor där man kan jobba lite under dagen”, säger Lisa Renander.

K9 öppnade i november 2016. Nästa projekt är Täby Tower som ska bli 5000 kvm och väntas öppna 2020. Fyra andra projekt planernas parallellt.

Vår vision är att man inte ska behöva äga något när man bor här.

De boende får snart en app för att boka tjänster som städning, matlagning och mötesytor. I vissa fall kan man även boka möten dagtid i det som tjänstgör som sovrum nattetid. 

Foto:
Ännu ett yteffektivt sovrum byggs på K9.

”Vi testar detta med tre sovrum just nu. Mellan klockan 9 och klockan 18 kan de bokas för möten eller som arbetsrum”, förklarar Lisa Renander.

Grundarna laborerar även med olika typer pooler: cykelpool, bilpool och även klädpool.

”Vår vision är att man inte ska behöva äga något när man bor här. Klädpoolen är något vi utvecklar just nu. Kommer man från Indien för att jobba på Spotify ska man kunna låna en vinterjacka”, säger Fredrik Forss, som har en bakgrund inom hållbara fastighetsprojekt.

Foto:
En persons sovrum kan bli en annan persons mötesrum under dagen.

Allt dokumenteras som en del av ett forskningsprojekt om ”framtidens yteffektiva boende”.

Lärdomarna bidrar till vetenskapen, men även till Tech Farms kommande projekt. De kommande tio åren vill man skapa 100 kollektivboenden i teknikdrivna storstäder världen över.

”Vi vill bygga 20 av dessa själva. Målet är att skapa ett nätverk av globala tankeledare som tillsammans kan bidra till ett mer medvetet samhälle”, Lisa Renander. Foto:
Lisa Renander och Fredrik Forss bor själva ihop på K9.

Hon och Fredrik Forss är ett par privat och har bott ihop i ett rum på K9 sedan november i fjol.

”Jag känner mig trygg här. Jag får tillgång till en inspirerande miljö om jag har det behovet, men kan även ha egen tid. Vi är så pass många som bor här så det finns ingen social press att delta i det sociala", säger Lisa Renander.

Vad händer om någon nallar av ens mat?

”Haha. Vi har löst mat-utmaningen genom att alla har egna kylskåp på rummen.”Foto:

På lappen ”Bunk Rules” förklaras sovrumsreglerna. 


FAKTA OM K9

Hyran ligger på mellan 5400 kr/mån för ett delat sovrum till 14000 kr/mån för ett eget dubbelrum.

Gästerna skriver på tillsvidare-kontrakt med en uppsägningstid på tre månader.

Byggnaden är på fyra våningsplan på 1100 kvm. Den rymmer 55 personer i 33 sovrum. Här finns även fem kök och sex andra gemensamma rum (vardagsrum, gym, meditationsrum mm).


Foto:
Mobiltelefoner är förbjudna i K9:s meditationsrum.Foto:

Antonios Kalikatzaros är K9:s egen kock.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera