Annons

Techsektorn larmar om kompetensbrist - kräver åtgärder från regeringen

Foto: Jesper Frisk
Techsektorn skriker efter arbetskraft, men om inget görs kommer branschen ha ett underskott på 70 000 personer år 2024. Det framgår i en ny rapport från bransch- och arbetsgivarorganisationen IT-och Telekomföretagen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Behovet av digitala tjänster är större än någonsin, men branschen har sedan länge saknat arbetskraft.

”Den digitala omställningen, som påskyndats ytterligare med anledning av coronakrisen, medför en kraftigt ökad efterfrågan på digitala lösningar så som videomöten, molntjänster och e-handel. För att möta denna efterfrågan behövs det innovativa företag och kunniga medarbetare som utvecklar och underhåller digital infrastruktur och digitala tjänster”, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör IT-ochTelekomföretagen.

Rapporten är ”IT-kompetensbristen” är IT-och Telekomföretagens fjärde kartläggning av kompetensbristen inom den digitala sektorn, och visar att de utmaningar som rapporterades 2012, 2015 respektive 2017 i stort kvarstår. 

Bristen på kompetens finns inom bland annat systemutveckling, artificiell intelligens (AI), IT-säkerhet, användbarhetsdesign, spelutveckling och 5G-teknik.

”I dag tackar företag inom techsektorn nej till uppdrag då de saknar tillräckligt många medarbetare med rätt kompetens. Många jobbtillfällen går därmed också förlorade, fortsätter Åsa Zetterberg.

Nu kräver arbetsgivarorganisationen krafttag från regeringen. 

” I tider av hög arbetslöshet - och då behovet av digitala tjänster och produkter är enormt - har vi alltså en sektor som skriker efter kompetens. Detta är något som regeringen måste hörsamma”, fortsätter hon.

Som en första steg föreslår rapporten att regeringen tar initiativ till att inrätta ett strategiskt högnivåforum som bevakar, koordinerar och agerar för att råda bot på bristen av digital spetskompetens. Andra punkter på listan är införa ett individbaserat stöd, så kallade ”techcheckar”, på 10.000 kronor, för alla yrkesverksamma som vill utveckla sina digitala färdigheter.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer