Hoppa till innehållet

Techstjärnor investerar i blodtestbolag

Ett stjärnspäckat team med Avitos två grundare, en av Ubers tidiga investerare och Spotifygrundaren Daniel Eks fästmö Sofia Levander investerar 32 miljoner kronor i blodtestbolaget Werlabs.

Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, Will Stoddart, vd på Werlabs (till vänster om mitten) och Sofia Levander, förlovad med Spotifys grundare Daniel Ek.
Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, Will Stoddart, vd på Werlabs (till vänster om mitten) och Sofia Levander, förlovad med Spotifys grundare Daniel Ek.Foto: Joey Abrait, Werlabs, Twitter.

Hälsotestbolaget Werlabs (NTL) tvingades nobba flera tunga investerare när man nyligen tog in 32 miljoner kronor (3,4 miljoner euro) i sin första stora kapitalrunda. Det uppger bolagets vd Will Stoddart (NTL) för Di Digital.

Huvudinvesterare är danska riskkapitalbolaget Sunstone Capital (NTL), som investerar både i teknik och bioteknik.

”Vi var mycket imponerade av Sunstone, inte minst deras partner Christian Lindegård Jepsen som kan mycket om marknaden. Han sätter sig även i vår styrelse”, säger vd Will Stoddart.

Övriga investerare är ett stjärnspäckat gäng bestående av bland andra Avitos två grundare Jonas Nordlander (NTL) och Filip Engelbert (NTL), Spotify-profilerna Alex Norström och Gustav Soderström (NTL), Khaled Helioui, som var tidig investerare i Uber, samt Sofia Levander (NTL), som är förlovad med Spotifys grundare Daniel Ek (NTL).

Foto:

Totalt har Werlabs tagit in 36 Mkr i finansiering. Data och grafik från nordictechlist.com.

”Vi kom i kontakt med Spotify-killarna genom Daniel Ek. Och vi träffade Khaled Helioui i samband med att vi vann en pitchtävling på konferensen Brilliant Minds under sommaren”, säger Stoddart, som ursprungligen är från England.

Även riskkapitalbolaget 3T Invest (NTL), och affärsänglarna Oscar Sahlén (NTL) och Filip Grufman (NTL) är med på tåget. De var även med när bolaget tog in 4 Mkr i en så kallad såddrunda i juli 2015.

Även it-profilen Johan Stael von Holstein (NTL) har investerat via sitt delägande i Speed Ventures.

”Alla våra privata investerare satsar på oss eftersom de bryr sig om tjänsten och delar vår syn på framtiden inom vården. Många har en personlig relation till det vi gör, via olika familjemedlemmar”, säger vd:n.

Werlabs mål är att göra den förebyggande vården mer tillgänglig för vanliga människor. Just nu handlar det främst om att använda den existerande infrastrukturen inom vården för att analysera blodvärden. 

Medarbetare på Werlabs kontor i Stockholm.

För en dryg tusenlapp kan användaren ta ett blodprov på den lokala vårdcentralen och inom ett dygn få närmare 30 hälsovärden och en läkarkommentar på nätet.

”Proverna sker på etablerade laboratorium. Vi står för nätverket, snabbar på processen och hjälper dig analysera och förstå resultaten”, förklarar Stoddart.

En femtedel av Werlabs kunder är kroniskt sjuka. Andra vill bara kontrollera sina blodvärden medan de kommer i form eller testar en ny diet.

”Den här informationen har inte varit speciellt tillgänglig tidiagre”, säger vd:n.

Läs mer: Hälsotest-bolag söker kapital för expansion

Werlabs grundades i Stockholm 2013 av Rickard Lagerqvist med bakgrund som allmänläkare. Bolaget har idag 13 medarbetare och omsatte 5,5 miljoner kronor i fjol, med en förlust på 2,7 Mkr.

”Men vi växer med cirka 18 procent på månadsbasis just nu. Extrapolerar man det så omsätter vi cirka 28 miljoner kronor i år”, säger Stoddart.

Nästa steg blir att expandera utanför landets gränser. De närmaste veckorna lanseras tjänsten i Norge och innan året är slut ska Werlabs gå in i Storbritannien. Nästa år ska man inta ytterligare två länder, enligt vd Will Stoddart.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera