Annons

Techvolontärer kodar för flyktingar – med Migrationsverket

Refugee Tech samarbetar med Migrationsverket för att hjälpa nyanlända.
Refugee Tech samarbetar med Migrationsverket för att hjälpa nyanlända. Foto: Marcus Ericsson/TT
Kan digital teknik hjälpa flyktingar i Sverige? Ja, säger techvolontärerna bakom helgens hackathon i Stockholm. Det gör även Migrationsverket som går in som samarbetspartner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I helgen arrangerar Sthlm Tech och den ideella organisationen Refugee Tech ett hackathon i Stockholm för att hitta digitala lösningar på de problem som nyanlända möter när de kommer till Sverige.

Di Digital rapporterade om när ett gäng tech-volontärer drog igång Refugee Tech i oktober i fjol. Det var när flyktingkrisen toppade nyheterna så gott som dagligen. I samma veva varnade Migrationsverket för utmaningarna det innebar att hantera det stora antalet flyktingar. Under 2015 sökte drygt 160 000 personer asyl i Sverige.

Även om antalet asylsökande har sjunkit sedan dess är hindren för att nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden fortfarande många. Syftet bakom helgens hackathon är att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. 

Läs även: Klarna-grundare satsar miljoner på flyktingar

Som utgångspunkt för helgens event ska Migrationsverket bidra med en lista med utmaningar som nyanlända stöter på vid ansökan om arbete och det är utgångspunkten för hackevenemanget.

”Refugee Tech skapades med målet att samla de vassaste aktörerna från olika delar av samhället med det gemensamma målet att underlätta integration av nyanlända i Sverige. Nu tar vi nästa steg tillsammans med Migrationsverket och Sthlm Tech”, säger Milad Fallah från Refugee Tech.

Det här är första gången som Migrationsverket ingår i ett samarbete med techvolontärerna. Myndighetens operativa chef Mikael Ribbenvik kommer att medverka under delar av helgens hackathon.

Läs även: Welcome! Webbappen som ska minska utanförskapet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer