Annons

Tegnell välkomnar Apple och Googles coronaspårning

Googles vd Sundar Pichai, Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell och Apples vd Tim Cook.
Googles vd Sundar Pichai, Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell och Apples vd Tim Cook. Foto: TT.
Anders Tegnell välkomnar Apple och Googles gemensamma covid-lösning för att spåra smittan via mobiltelefoner. ”Vi kommer säkert hamna i ett läge där smittspårning blir en viktig del av att fånga upp de fall vi har kvar. Då kan säkert denna teknologi komma till nytta”, säger statsepidemiologen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I fredags meddelade Google och Apple att de går samman i ett projekt för att spåra smitta via mobiltelefoner. Silicon Valley-jättarnas gemensamma så kallade API ska lanseras i maj och kunna användas av myndigheter världen över.

Beskedet har ansetts vara viktigt eftersom bolagens operativsystem, IOS och Android, omfattar nästan hela världsmarknaden för smarta telefoner. 

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell välkomnar initiativet. Han menar att tekniken kan komma till nytta längre fram, när Sverige har passerat ”puckeln” i spridningen av covid-19.

”Jo, men det tror jag säkert. Teknologin finns ju redan, det är inget nytt. Det handlar om att använda den vid rätt tillfälle”, säger han till Di Digital under tisdagens presskonferens.

När kan det bli aktuellt?

”Längre fram, när Sverige blir ett av lågprevalensländerna tror jag detta kan bli viktigt igen. Just nu ligger all kraft på att försöka ta hand om de som blir sjuka. Men vi kommer säkert hamna i ett läge där smittspårning blir en viktig del av att fånga upp de fall vi har kvar. Då kan säkert denna teknologi komma till nytta.” 

När i tiden kan detta ske?

”Det är svårt att veta när vi går åt det hållet, men säkert inom en eller några månader.”

Läs mer: Folkhälsomyndigheten: Mer än 1.000 döda i covid-19 i Sverige

Rent tekniskt ska Apple och Googles gemensamma lösning skydda den personliga integriteten genom att undvika GPS, som ju avslöjar var användarna befinner sig. 

I stället ska teknikjättarnas kontaktspårning ske via bluetooth, som gör det möjligt för telefoner som är i närheten av varandra att automatiskt utbyta identifieringsnycklar, som är anonymiserade och sparas lokalt. 

När någon som använder tjänsten konstateras vara smittad av covid-19 så kan de välja att delge det. Tjänsten varnar då andra app-användare att de varit i närheten av den smittade. 

Kommer Folkhälsomyndigheten propagera för användandet av dessa typer av tjänster?

”Ja, det tror jag säkert att vi kommer göra. Men det här är komplext eftersom smittspårning har legala aspekter i Sverige. Så där kommer vi att behöva göra ett arbete för att se hur vi som myndighet kan använda detta.”

Anser du att integriteten skyddas av att systemet använder bluetooth och inte GPS?

”Jag får låta våra jurister ta den frågan”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Läs mer: Stockholmare stannar hemma i påsk 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer