Annons

Svenskt teknikbolag i konkurs – bränt 600 miljoner på åtta år

Zenterio arbetade med operativsystem för digitalboxar.
Zenterio arbetade med operativsystem för digitalboxar. Foto: TT.
Zenterio skulle med sin teknik göra tv:n smartare, men efter mångåriga förluster går bolaget nu i konkurs. När storkunden Deutsche Telekom drog sig ur kom dödsstöten och kollapsen drabbar flera börsnoterade investeringsbolag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska Zenterio har utvecklat ett operativsystem för digitalboxar. Bolaget grundades som en avknoppning från telekomjätten Nokia. 

Linköpingsbaserade Zenterio värderades som mest till ungefär 1 miljard kronor, hösten 2014, tack vare finansiering genom riskkapital.

Verksamheten hade dock svårt att lyfta på allvar, i takt med att kabel-tv:n började kämpa i motvind.

Något år senare hade Zenterios värdering rasat till 300 miljoner kronor och bolaget tvingades ställa in planerade börsnoteringar vid två tillfällen. 

Från 2011 fram till 2018 gjorde bolaget en samlad förlust på 600 Mkr.

Nu har Zenterio lämnat in en konkursansökan till Linköpings tingsrätt, vilket Breakit var först att rapportera om.

”Hela omfattningen av konkursen har jag inte framför mig ännu. För mig är skulder på 80 miljoner kronor kända i dagsläget, även om det naturligtvis finns mer än så”, säger konkursförvaltaren Mikael Kubu på Ackordcentralen.

Enligt Zenterios finanschef Per Sjöqvist beror konkursen på att Deutsche Telekom i slutet på 2018 beslutade sig för att avbryta samarbetet. I fjol omsatte Zenterio 258 Mkr och merparten av intäkterna kom från den tyska storkunden.

”De stod för 70 till 80 procent av vår omsättning. Det tar tid att strukturera om verksamheten. Vi hade mycket personal som helt plötsligt saknade arbetsuppgifter och lyckades inte hitta nya kunder för att möta upp bortfallet av Deutsche Telekom”, säger han till Di Digital.

Läs mer: 85 miljoner kronor ska rädda Zenterio 

Konkursen drabbar ungefär 85 anställda i koncernen. 

”Jag har kollegor på plats i Linköping som träffar personalen och håller ett informationsmöte. Vi utreder om det går att hålla verksamheten igång för att sälja rörelsen i sin helhet”, säger konkursförvaltaren Mikael Kubu.

”Det finns flera intressenter till verksamheten som redan nu har hört sig”, säger han.

Den enda fordringsägare som förekommer i handlingarna hos Linköpings tingsrätt är Collector Bank. 

Det noterade kreditbolaget Trention påverkas också av konkursen, enligt uppgifter till Di Digital.

”Den uppgiften har jag fått, men inte mer än muntligen”, säger konkursförvaltaren Mikael Kubu.

Läs mer: Trention reserverar miljoner för potentiell kreditförlust 

På måndagen skickade Trention ut ett något kryptiskt pressmeddelande där man varnade för kreditförluster kopplade till ett lån på 37 Mkr, som var utställt till ett icke-namngivet ”teknikföretag” som nu ansökt om konkurs.

Trention uppgav att ”teknikbolaget” hade beslutat om en nyemission under hösten 2019 och att sälja av delar av verksamheten, vilket var förutsättningar för att lånet skulle ställas ut.

”Bolaget hade dock inte för avsikt att genomföra dessa aktiviteter, vilka endast var en fabricering för att erhålla finansiering. Med anledning av bland annat detta kommer Trention vidta rättsliga åtgärder mot bolagets styrelse och ledning”, skrev Trentions vd William Heigard.

För Di Digital vill William Heigard däremot inte kommentera huruvida kreditförlusterna i fråga och den kommande rättsprocessen är kopplade till just Zenterio.

Zenterios finanschef Per Sjöqvist ställer sig frågande till situationen.

”Jag har inte sett deras uttalande och vet inte om Trention syftar på oss. Om det skulle vara så förstår jag inte på vilka grunder de bygger det på”, säger han.

Läs mer: Dividend Sweden tar nedskrivning i portföljbolag efter konkurs 

Investmentbolaget Dividend Sweden, som är listade på handelsplatsen NGM, var delägare i Zenterio. De beslutar nu att skriva ner sitt innehav från drygt 20 Mkr till noll.

En av de större ägarna är riskkapitalbolaget Scope med 13 procent av aktierna.

Fotnot: Denna artikel har efter publicering kompletterats med kommentarer från Zenterios finanschef Per Sjöqvist.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer