Annons

Teknikbolagens skatter i Europa kan leda till nytt handelskrig

Di:s reporter och analytiker Felicia Åkerman samt Di Digitals reporter Johannes Karlsson.
Di:s reporter och analytiker Felicia Åkerman samt Di Digitals reporter Johannes Karlsson. Foto: Di.
Många stora länder vill börja beskatta intäkter i stället för vinster – men bara när det kommer till digitala bolag. Konflikten kan leda till ett handelskrig mellan USA och Europa, konstaterar Di:s analytiker Felicia Åkerman i veckans avsnitt av Digitalpodden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under 2018 och 2019 förhandlade EU-länderna om att börja beskatta världens största digitala företag, som Facebook och Google, utifrån deras omsättning i Europa. 

Anledningen är att de techjättarna, som ofta härstammar från USA, kritiseras för att betala alldeles för låg skatt i Europa genom avancerad skatteplanering via Irland.

Sverige var ett få länder som sa nej till förslaget då, och efter att globala förhandlingar i OECD nu gått trögt men nu vill Frankrike gå fram en en ny lagstiftning på lokal nivå. Även Italien, Storbritannien och Spanien har liknande ambitioner.

Men det skulle kunna leda till ett potentiellt handelskrig med USA som nu förbereder tullar, konstaterar Di:s analytiker Felicia Åkerman som gästar Digitalpodden, och riskerar därmed hämma konkurrenskraften även för svenska företag.

Lyssna på veckans podd här:

Länk till acast

Du hittar även Digitalpodden på Acast, Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se

Di Digital besökte under hösten 2019 Irland och rapporterade om hur bolaget blivit ett lågskatteparadis för de stora amerikanska techjättarna:

Del 1: Helvändning gjorde Irland till skatteparadis – techjättarna frodas på den gröna ön 

Del 2: Techjättarnas gräddfil delar Dublin: ”Hyrorna har gått uppåt och uppåt” 

Del 3: Professorn: Brexit kommer att avslöja Irlands beroende av techbolagen 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer