Hoppa till innehållet

Teknikchefen kliver in – Narrative räddas från konkurs

Det hajpade startupbolaget Narrative räddas från konkurs. Flera medarbetare, däribland medgrundaren och tidigare teknikchefen Björn Wesén, har gått samman och köpt alla tillgångar i det ekonomiskt sargade bolaget.

Narratives grundare och vd Martin Källström bekräftar att bolagets tillgångar sålts. Konkurshotet är därmed avstyrt för nu.
Narratives grundare och vd Martin Källström bekräftar att bolagets tillgångar sålts. Konkurshotet är därmed avstyrt för nu.Foto: Katja Annola

Startupbolaget Narrative (NTL) har allt sedan sommaren varit i svåra ekonomiska trångmål. Efter att först ha genomgått en misslyckad rekonstruktion ställde bolaget in sina betalningar i slutet av september och ansökte om konkurs.

Nu, drygt en månad senare, har Narrative räddats. Det kommunicerade bolaget till sina användare i en Facebook-grupp under söndagen:

”Efter mycket arbete och förhandlingar har alla tillgångar i Narrative, digitala som fysiska, förvärvats av en grupp av medarbetare från det förra bolaget.”

Läs mer: Narrative-grundaren: Här är problemen med Kickstarter

Narrative utvecklar den självgående minikameran "Clip", som fångar händelser från användarnas liv i realtid. Affärsidéen har blivit rejält omskriven och bolaget har tidigare plockat in omkring 90 miljoner kronor i riskkapital från både svenska och utländska investerare. 

Medgrundaren Martin Källström (NTL) var fram till konkursen vd för bolaget. Han bekräftar att en grupp bestående av gamla medarbetare nu gått samman för att rädda Narrative.

”Tillgångarna i bolaget är sålda”, säger Martin Källström till Di Digital.

Om han själv ingår i denna grupp, eller om han kommer fortsätta sin roll som vd, kan han i dagsläget inte svara på.

”Det är inte alls bestämt vilka som kommer vara med eller inte”, säger Martin Källström.

Det är Narratives tidigare teknikchef Björn Wesén som leder gruppen av nya ägare. Enligt honom består köparna av en "mindre grupp medarbetare" som varit kvar i bolaget under det senaste halvåret. Men exakt vilka det handlar om vill han inte gå in på.

”Det här har gått snabbt och vi för fortfarande diskussioner grundarteamet sinsemellan. Vi är alla goda vänner, men av olika skäl kan någon tycka att det är bra läge att kliva av”, säger Björn Wesén till Di Digital.

Köpet innebär att samtliga digitala och fysiska tillgångar från Narrative nu kommer föras över till ett helt nytt bolag. Alla gamla skulder och fordringar – bland annat den största på 17 miljoner kronor, till en bank i Sillicon Valley – stannar i konkursboet, enligt Björn Wesén.

Hur mycket köpeskillingen landade på vill han inte kommentera.

”Vi finanseriar det här från våra egna fickor. Vårt största fokus nu är att hålla tjänsten levande, genom att börja ta ut en prenumerationsavgift från användarna. Det är viktigt att börja få ut lönsamhet i de olika delarna av verksamheten”.

Läs mer: ”Narrative föll i Kickstarter-fällan”

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera