Annons

Telia investerar Spotify-miljarder i nya startups

Telia Ventures chef Heikki Mäkijärvi och Ying Ying Huang, investment manager.
Telia Ventures chef Heikki Mäkijärvi och Ying Ying Huang, investment manager.
Många storbolag vill öka sin innovationskraft genom att investera i startups. När Telia kammade hem 2,3 miljarder kronor på Spotifys notering valde man att dra i gång ett eget riskkapitalbolag. ”Vi ska kunna hjälpa startupbolag skala upp sin verksamhet”, säger Heikki Mäkijärvi, chef för Telia Ventures.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I början av 2018 plockade Telia in it- och telekomveteraren Heikki Mäkijärvi för att strukturera upp bolagets startup-investeringar. 

”Vi har redan gjort fyra investeringar och en exit”, avslöjar han.

Telia Ventures mål är att investera mellan 10 och 50 miljoner kronor i 4-6 bolag om året. Exakt hur mycket man har att röra sig vill Heikki Mäkijärvi inte säga. Men spannet tycks vara 40–300 Mkr per år.

Vi har redan gjort fyra investeringar och en exit.

”Vi ska investera i a-rundor, men ska även kunna följdinvestera. Investeringarna kommer att öka med åren. Maxbeloppet är 80–100 miljoner kronor för en enskild investering”, säger Heikki Mäkijärvi.

En huvudregel är att bara investera i bolag Telia kan skapa meningsfulla partnerskap med. 

”Vi ska kunna hjälpa dem skala upp sin verksamhet. Det kan ske antingen genom ge dem tillgång till vårt bredbandsnät, eller genom att hjälpa dem nå ut till våra företagskunder”, förklarar Heikki Mäkijärvi.

Telia Ventures startades officiellt i april 2018, samma månad som Spotify noterades på Wall Street. Första investeringen var i Aporeto, ett bolag från Silicon Valley som jobbar med cybersäkerhet i molnet. 

Ambitionen var att hjälpa bolaget lansera i Norden. Men i redan december i fjol köptes Aporeto av it-säkerhetsjätten Palo Alto Networks för drygt 1,4 miljarder kronor.

”Vi fick 2,3 gånger pengarna på 11 månader”, säger Mäkijärvi utan att vilja avslöja summan.

It-säkerhet är ett av Telia Ventures tre prioriterade områden. De andra två är ”mobilen och molnet”. Målet är att investera i bolag som kan bli världsledande inom sin nisch.

Bolagets övriga investeringar är: finska Swappie, en nätbutik som säljer renoverade Iphones och svenska Iotcomms, en prenumerationsbaserad mjukvarutjänst (Saas) för röst och videokommunikation. 

Står man i vägen för en bra affär är man rökt.

Man har även investerat i Subspace, ett Los Angeles-baserat bolag som optimerar globala nätverk, bland annat åt bolag inom e-sport.

”Subspace har lyckats minska fördröjningen i nätet. Inom e-sporten är detta otroligt viktigt”, förklarar Heikki Mäkijärvi.

Framtida investeringar kommer att präglas mycket av den framtid som Telia rör sig mot – med databeräkning, lagring och överföring i molnet. 

”Minskad fördröjning är ju det stora löftet med 5G och 'edge computing'. Vi ser stora möjligheter med bolag som lyckas dra nytta av utvecklingen”, säger han. 

När Telia först kontaktade Heikki Mäkijärvi, i slutet av 2017, hade telejätten redan investerat i bolag som Spotify och hörlursbolaget Zound. Med Spotifys notering bara 3-4 månader bort ville man starta ett eget riskkapitalbolag och återinvestera en del av pengarna. Tre månader senare skulle försäljningen av Telias Spotify-aktier inbringa 2,3 miljarder kronor – varav 1,35 miljarder i vinst.

När jag var på Accel rådde jag startupbolag att aldrig tacka jag till kapital från företagens riskkapitalbolag.

Heikki Mäkijärvi menar att storbolag har ett dåligt rykte inom riskkapitalsektorn. De tenderar att agera som överbeskyddande föräldrar när de investerar i unga startupbolag. De knorrar när bolagen byter affärsidé, och ställer sig i vägen när de säljer tjänster till deras huvudkonkurrenter. De skriver ”right of first refusal”-avtal för att blockera uppköpsbud. 

”Det finns hur mycket pengar som helst på den här marknaden. Om man ska få tillgång till de bästa bolagen måste man investera utan att diktera. Det övergripande målet ska vara högsta möjliga avkastning”, säger Heikki Mäkijärvi.

Gäller det även om Telenor lägger ett bud på ett av Telia Ventures portföljbolag?

”Absolut. Står man i vägen för en bra affär är man rökt. Då har man förstört sitt rykte för all framtid.” 

Och Heikki Mäkijärvis vet vad han pratar om. Han har jobbat med riskkapitalinvesteringar i och utanför storbolag under stora delar av karriären. 

Som många finska ingenjörer i sin generation fick han sin start på Nokia. Efter 15 år på telekomjätten började han på det Silicon Valley-baserade nätverksutrustningsbolaget Cisco 1998. Han jobbade på kontoret i London, och började besöka Silicon Valley. Fyra år senare sadlade han om och blev venture partner på riskkapitaljätten Accel i London där han jobbade i sju år. Sedan följde tre år på Openwave Systems i Silicon Valley. Efter en kortare sejour på Deutsche Telekom i Bonn flyttade han tillbaka Silicon Valley 2015 för att leda Airbus Ventures. Det uppdraget blev dock kortlivat, och varade i ett knappt år.

”När jag var på Accel rådde jag startupbolag att aldrig tacka jag till kapital från företagens riskkapitalbolag. Nu tvingas jag säga: 'Glöm det jag sa tidigare'”, skrattar Heikki Mäkijärvi.

Vid sin sida har han Ying Ying Huang, en 28-årig investment manager som flyttade till Stockholm från Taiwan 2015. Hon började på Telia Ventures i somras, efter två år på Handelshögskolan och tre år på fintechinvesteraren NFT Ventures.

”Jag jobbar med att vaska fram och utvärdera nya investeringar i Norden och Baltikum”, säger Ying Ying Huang, som är en av tre investment managers i Heikki Mäkijärvis team.

När Di Digital möter dem är de på Epicenter i Stockholm. 

”Vi är på Telias huvudkontor i Solna en dag i veckan. Annars är vi ute hos företagen, här på Epicenter, eller på resande fot. Jag är i Silicon Valley några veckor i taget 3-4 gånger om året”, förklarar Heikki Mäkijärvi.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer