Hoppa till innehållet

Telia köper Umeå-bolag – satsar på uppkopplad kollektivtrafik

Telia köper IOT-bolaget Fältcom, verksamt inom den nordiska marknaden för uppkopplad kollektivtrafik. Säljare är Industrifonden och SEB Venture Capital.

Fältcoms vd Mikael Långström.
Fältcoms vd Mikael Långström.Bild: Jesper Frisk

Fältcom (NTL) i Umeå grundades 1998 då Bo Strandberg och Torbjörn Hornliden startade ett företag som sålde hisstelefoner. När vd:n Mikael Långström kom in i företaget år 2000 breddades verksamheten mot IOT.

Fältcom, verksamt inom den nordiska marknaden för uppkopplad kollektivtrafik, har drygt 40 anställda och omsatte under 2016 83 miljoner kronor. Företaget är marknadsledande i Skandinavien för mobila plattformar på bussar och alla fartkameror i Sverige är utrustade med Fältcoms teknologi, enligt ett pressmeddelande.

Läs mer: ”Ett styrkebesked för svensk tech och Linköping”

2010 kom Industrifonden (NTL) och SEB Venture Capital (NTL) in som huvudägare. Men nu väljer båda ägarna att kliva av och sälja sitt innehav. Köpare av Fältcom är Telia (NTL).

”Vi är mycket glada över att ha hittat en köpare med hög industriell kompetens och en position som kommer att stötta Fältcoms fortsatta globala tillväxtresa”, säger Per Anell, investeringsansvarig på Industrifonden.

Läs mer: Därför vill storbolagen ha en egen startup

Industrifonden gjorde sin första investering i Fältcom 2010 medan SEB Venture Capital kom in som ägare 2002 (då under namnet SEB Företagsinvest). De ägde 93 procent av bolaget medan resterande del ägs av anställda. Köpeskillingen är inte känd.

Telia köper Fältcom via sin enhet Division X, en affärsenhet inom Telia som investerar i startups.

"Det ligger helt i linje med vår målsättning att hitta digitala lösningar på samhällsutmaningar som exempelvis klimatfrågan, samtidigt som vi bidrar till att stadsmiljöer förbättras", säger Brendan Ives, chef för verksamheten på Telia, i en kommentar.

Läs mer: Telia letar techbolag – startar ny investeringsarm

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera