Annons

Telia letar techbolag – startar ny investeringsarm

Brendan Ives är ansvarig för Telias nya investeringsarm ”Division X”.
Brendan Ives är ansvarig för Telias nya investeringsarm ”Division X”. Foto: Amanda Lindgren
Telia investerade 1,3 miljarder kronor i startubolag under 2015. Nu utlovar man bolagsinvesteringar inom den nya enheten ”X”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Telia har tidigare investerat i bland andra Spotify, Soundtrack Your Brand, Yoga och Zound Industries. Bara nyemissionen i Spotify i fjol, där Telia medverkade, kostade bolaget omkring 1 miljard kronor.

Läs även: Han ville stoppa Telias köp av Spotify

Nu väntar fler investeringar. Inom den nya enheten ”Division X” kommer nätjätten att investera i IOT, e-hälsa och analysverktyg.

”Anledningen till att vi skapar den här avdelningen är för att accelerera vår utveckling inom de här områdena”, säger Brendan Ives, nytillträdd chef för Division X.

Han uppger inte hur mycket som kommer att investeras i unga bolag.

”Vi har ingen bestämd budget än. ’The sky is not the limit’ men eftersom vi investerade 1,3 miljarder förra året så finns det kapital”, säger Brendan Ives.

Enheten X ska bygga upp samhällsfunktioner inom områden som e-hälsa och infrastruktur, säger han.

”Jag kan både se olika digitala system inom äldrevården men även för att se människoflöden för att förutsäga förseningar inom bussar och tåg”, säger Brendan Ives.

”Ett av våra projekt är en helt uppkopplad bil som vi är redo att lansera tillsammans med vår samarbetspartner Springworks (NTL)”, säger Brendan Ives.

Telia och Ericsson skapar även ett ny affärsinkubator för startupföretag, avslöjade Telia-chefen på Sthlm Tech Fest. Totalt tre till fem bolag kommer att få plats i acceleratorn och få mellan sex till tolv månaders stöd av de två storbolagens experter.

Läs även: Telia går in i Soundtrack Your Brand

Har du missat rapporteringen från Sthlm Tech Fest? Läs alla våra artiklar här.
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer