Annons

Storägaren Telia om högtalarlarmet från Kina: ”Finns mer att göra”

Pernilla Ekman är vd för Zound Industries, som bland annat tillverkar högtalare under varumärket Marshall.
Pernilla Ekman är vd för Zound Industries, som bland annat tillverkar högtalare under varumärket Marshall. Foto: Di/Press
Zound fortsätter sin produktion i fabriker i Kina trots att larm kommit till företaget om för mycket övertid och skadlig arbetsmiljö. Nu kommenterar storägaren Telia förhållandena i Kinafabrikerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I förra veckan kunde Di Digital avslöja att Zound Industries, som står bakom högtalare och hörlurar från Marshall och Urbanears, fortsätter tillverka sina produkter i fabriker i Kina trots att bolaget känner till att arbetarna jobbar för mycket. 

Enligt bolagets hållbarhetsrapport har man hittat brister i arbetstider och i den allmänna arbetsmiljön, något som också bekräftas av bolagets hållbarhetschef Anna Forsgren samt produktchef Nils Norén. Zound Industries ska ha känt till bristerna under en längre tid.

Utvärderingarna har i vissa fall lett till beslut att fasa ut leverantörer

Nu kommenterar Telia, en av bolagets storägare med 12,6 procent av aktierna, larmet från Zound Industries Kinafabriker. 

”Vi utvärderar kontinuerligt leverantörer. Som en del av detta arbete har vi sedan 2016 arbetat tillsammans med Zound Industries och genomfört kontinuerliga kontroller av deras underleverantörer baserat på vår uppförandekod, vilket har lett till förbättringar. Men det finns självklart mer kvar att göra, detta är ett långsiktigt arbete som Telia Company fortsätter med oförminskat engagemang”, skriver Ralf Bagner, presstalesperson på Telia, i en kommentar till Di Digital.

Enligt utredningar som gjorts av revisorer på beställning av Zound Industries handlar det bland annat om övertid på upp till 20 timmar i veckan, något som strider mot kinesisk lag som tillåter maximalt 36 timmars övertid per månad.

Läs mer: Vinstrekord för Sveriges lurigaste börskandidat

Zound Industries hållbarhetschef Anna Forsgren uppgav för Di Digital att Telias inträde i bolaget 2014 var en pådrivande faktor för att Zound skulle ta tag i hållbarhetsarbetet. Men det gemensamma arbetet tycks inte ha tagit fart förrän två år senare, 2016.

Enligt Ralf Bagner, presstalesperson på Telia, ska bolagens gemensamma utvärderingar ha lett till att vissa leverantörer inte längre anställs av Zound. 

”Utvärderingarna har i vissa fall lett till beslut att fasa ut leverantörer. I andra fall resulterar processen i förbättringar. Dialogen med våra leverantörer fortsätter oavbrutet. Detta är ett långsiktigt arbete där det alltid finns mer att göra”, skriver han i ett mejl till Di Digital.

Att Zound avslutat relationen med vissa underleverantörer är också något Zound Industries produktchef Nils Norén berättar för Di Digital. Dock handlar det inte om leverantörer som tillverkar bolagets slutprodukter till kunderna.

Enligt Nils Norén handlar utfasningarna om underleverantörer som levererat plastmaterial där tester visat att plasten innehåller kemikalier som inte får finnas i produkterna enligt internationella regler. 

Dock understryker Nils Norén att det i dessa fall handlat om produkter som använts under utvecklingsfaser, inte i slutprodukten som nått konsumenterna. Fabrikerna där produkterna tillverkas, där arbetarna jobbar för mycket, har Zound fortsatt produktion i.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies