Annons

Tencent fortsätter svensk köpturné – Skövde på tur

Stunlock Studios vd Rickard Frisegård och Tencents grundare Pony Ma.
Stunlock Studios vd Rickard Frisegård och Tencents grundare Pony Ma. Foto: Patrik Olsson (Di) och TT.
Den kinesiska techjätten Tencent, med ett börsvärde på 3 800 miljarder kronor, fortsätter att shoppa svenska dataspelsbolag. Senast i raden är den Skövde-baserade studion Stunlock Studios, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska spelutvecklaren Stunlock Studios har sedan 2010 byggt upp sin verksamhet i Skövde med ett 40-tal anställda.

För några år sedan gjorde bolaget en braksuccé på den världsomspännande plattformen Steam med titeln Battlerite. Det är ett fighting-spel i fantasymiljö, där två lag slåss mot varandra i bäst av fem ronder på en gladiatorlik arena.

Läs mer: Battlerite blev en succé för Skövdestudio

Men under 2018 avstannade tillväxten och omsättningen landade på ungefär 50 miljoner kronor. Bolaget gjorde dessutom en förlust på knappt 1 Mkr, efter att ha varit lönsamt i flera år.

I sin senaste årsredovisning skrev Stunlock Studios att de var i ett skriande behov av extern finansiering under 2019. Dessförinnan hade bolaget klarat av att växa organiskt helt utan riskkapital.

Nu kan Di Digital avslöja att det kinesiska teknikkonglomeratet Tencent blir ny delägare i bolaget. De investerar 4 miljoner dollar, motsvarande 39 miljoner kronor, mot 31 procent av aktierna i Stunlock Studios. Det framgår av handlingar från Bolagsverket.

Di Digital har sökt Stunlock Studios, som genom finanschefen Filip Wannerskog hälsar att bolaget avböjer att kommentera Tencents investering.

Sedan tidigare har Tencent köpt rättigheterna till att publicera och distribuera Battlerite i Kina. De lokala myndigheterna, som har en sträng kontroll över dataspel, godkände att titeln fick spridas i landet i april i år.

Under de senaste åren har Tencent genomfört en köpräd inom den svenska spelsektorn. 2016 investerade de i Paradox inför bolagets börsnotering, i slutet av 2018 köpte man en tredjedel av Stockholmsbaserade Fatshark för en halv miljard kronor, och i våras slukade man Malmöbolaget Sharkmob för en hemlig summa.

Nyemissionen värderar hela Stunlock Studios till drygt 125 Mkr, med de nya pengarna inräknade. 

Tencent blir med investeringen största ägare i bolaget, enligt dokument hos Bolagsverket. Därefter följer vd:n Rickard Frisegård och spelutvecklingschefen Peter Ilves i toppen av ägarlistan, med ungefär 11 procent av aktierna vardera.  

Investeringen var nödvändig. Enligt handlingar hos Bolagsverket har Stunlock Studios börjat initiera kostnadsbesparingar om ungefär 500 000 kronor i månaden, till exempel genom varsel av personal. Där framgår också att spelstudion under 2020 ska intensifiera sitt arbete med att ta fram åtminstone en ny titel, som kallas för ”Project M”.

Före Tencents investering tog Stunlock Studios in cirka 8,7 Mkr i kapital från affärsängeln Jonas Cederholm, som tidigare grundat det Cherry-ägda casinobolaget Game Lounge. Han äger nu knappt 7 procent av bolaget.

Avslöjar: Tencent går in tungt i svenska spelsuccén Fatshark 

Läs mer: Techjätten Tencent köper hemlighetsfullt svenskt spelbolag: ”Betalar ett bra pris” 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer