Annons

Tencent går in tungt i svenska spelsuccén Fatshark

Martin Wahlund, Fatsharks vd och medgrundare.
Martin Wahlund, Fatsharks vd och medgrundare. Foto: Press
Tencent gör en storinvestering i svenska Fatshark, kan Di Digital avslöja. Det kinesiska konglomeratet har köpt aktier värda 500 miljoner kronor i spelutvecklaren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den kinesiska teknikjätten Tencent blir ny delägare i den svenska spelstudion Fatshark. Sedan starten 2008 har bolaget gjort sig mest känt för att ha utvecklat titeln Vermintide, där spelaren slåss mot arga, förvuxna gnagare. 

Efter sin investering äger Tencent 36 procent av kapitalet och rösterna i bolaget, enligt handlingar som Di Digital tagit del av. I samband med rundan stiger Fatsharks bolagsvärde till drygt 1,5 miljarder kronor. 

Vd:n och medgrundaren Martin Wahlund bekräftar transaktionen.

”Det är en kvalitetsstämpel för oss. Tencent investerar i stort sett bara i de största och bästa varumärkena”, säger han till Di Digital.

Tencents aktiepost i Fatshark värderas till drygt 500 miljoner kronor, enligt Di Digitals beräkningar. Den totala investeringen kan dock vara något lägre än så, eftersom Tencent till stor del köper befintliga aktier, och inte nyemitterade preferensaktier.

”Vi fortsätter att vara oberoende eftersom de enbart blir minoritetsägare. Det var väldigt viktigt för oss. Tencent vill att vi ska fortsätta på den inslagna banan, så vi kommer inte att göra några större förändringar i verksamheten”, säger Martin Wahlund. 

Läs mer: Svenska e-sportbolaget G-Loot jagas av investerare

Knappt 100 miljoner kronor tillförs dock genom en nyemission. Tencent köper helt och hållet ut Altocumulus, ett bolag som förvaltar tillgångar från Axel Johnson-familjen, från ägarkretsen.

”Vi behövde byta ut en äldre ägare, Altoculmus, som sålde samtliga sina aktier. Sedan genomförde vi även en mindre nyemission för att stärka upp kassan ännu mer. Vi vill fortsätta bygga vidare på Vermintide-serien”, säger Martin Wahlund.

Jurgen Post, chef över Tencents internationella partnerskap i Europa, blir samtidigt ny styrelseledamot i Fatshark.

Övriga ägare minskar sina andelar. Grundarna Martin Wahlund, Joakim Wahlström, Rikard Blomberg och Johan Jonker har ett gemensamt ägarbolag – Northplay Holding – som nu går från att kontrollera 61 till strax över 50 procent av Fatshark.

Gör Tencent främst en finansiell eller strategisk investering i Fatshark? 

”Tencent investerar i bolag som är ledande i sin vertikal, så jag tror att helheten avgjorde till vår fördel. Sedan vill de så klart ha avkastning på sitt investerade kapital i framtiden, men de har ett väldigt långsiktigt perspektiv”, säger han.

Läs mer: Så tar Tencents superapp Wechat över nätet i Kina 

Tencent är ett av världens största företag med ett nuvarande värde på knappt 3 500 miljarder kronor på Hongkong-börsen. Bolaget är kanske mest känt för sin kommunikationsapp Wechat, en av de största i sitt slag i Kina, men har en bred portfölj av spel, sociala medier och annan online-underhållning. 

Tencent är bland annat storägare i svenska Spotify, men har även investerat i andra nordiska spelutvecklare. Inför Paradox notering på Stockholmsbörsen 2016 köpte techjätten 5 procent av bolaget och samma år förvärvade man majoriteten av aktierna i den finska mobilspelssuccén Supercell för drygt 80 miljarder kronor. 

Stockholmsbaserade Fatshark noterade ett plus minus noll-resultat på en omsättning om 83 Mkr under 2017. Så sent som 2015 landade däremot vinsten före skatt på 20 Mkr, med en marginal på 45 procent.

Flaggskeppstiteln Vermintide 2 lanserades i mars i fjol och har hittills nått en pc-försäljning på cirka 2 miljoner kopior världen över. Det borgar för klirr i kassan när 2018 ska summeras.

”Vi kommer slå alla rekord vad gäller både intäkter och vinst”, sa Martin Wahlund till Di Digital i slutet på oktober.

Läs mer: Miljonförsäljning för Fatsharks råttspel – köper upp spelstudio 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer