Hoppa till innehållet

Terranet siktar mot stjärnorna – tar in 80 miljoner

Ett samarbete med amerikanska hårdvarujätten Qualcomm ska ta Terranets offlinekommunikation till världsmarknaden. Nu vill bolaget ta in 80 miljoner kronor och för samtal med ett av världens största filmbolag.  

Pär-Olof Johannesson, vd för Lundabolaget Terranet.
Pär-Olof Johannesson, vd för Lundabolaget Terranet.

Samarbetet innebär att Terranet levererar mjukvara till Qualcomm och det är den första kommersiella uppgörelsen som Lundabolaget tjänar pengar på.

”Teknologin är fortfarande relativt okänd och vi var tidigt ute, kanske lite väl tidigt ute. Men genom en stark samarbetspartner kan vi låsa upp ekosystemet”, säger Pär-Olof Johannesson, vd för Terranet.

Terranet har utvecklat en teknik för att skicka ljud, bild och data mellan mobila enheter utan att använda wifi, 3G, 4G eller GSM. Tekniken gör det möjligt att låta mobiler kommunicera utan att använda simkort eller radiomaster – istället för nätinfrastruktur utnyttjas andra mobila enheter som master.

Genom en stark samarbetspartner kan vi låsa upp ekosystemet

Tekniken kallades tidigare för mesh, men när Wifi Alliance standardiserade tekniken förra hösten talar man nu om proximal connectivity, närhetsbaserad kommunikation.

”Enheter kan kommunicera direkt med varandra. En kan vara online och en offline, det gör att man bland annat kan dela dataplan med varandra på ett enkelt sätt och strömma ut till hundratalet användare samtidigt.”

Vi har långt gångna diskussioner med ett av världens största filmbolag

Parallellt jobbar Terranet mot konsumentmarknaden och vill tillsammans med innehållsdistributörer lansera appar för att dela bilder och filmer offline. 

”Det är det mest uppenbara användningsområdet. Vi har långt gångna diskussioner med ett av världens största filmbolag, men om det finns en offlineupplevelse inom spel och utbildning så ska vi självklart finnas där också”, säger Pär Olof Johannesson.

Sedan slutet av 2015 har Terranet intäkter som till viss del täcker utvecklingskostnaderna, men med början i sommar påbörjar Terranet en kapitalanskaffning i syfte att ta in 70–80 Mkr.

”Vi behöver stärka utvecklingskompetensen här i Lund och försäljningsorganisationen globalt”, säger han.

Terranet har hittills tagit in 150 Mkr i kapital från bland andra Dan Olofsson, Måns Hultman, Anders Rantén med familj och Knutsson Holding.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera