Hoppa till innehållet

Terranet tar in 100 miljoner inför vårens börsnotering

Mjukvarubolaget Terranet kan bli nästa skånska börssuccé. Med en övertecknad listningsemisson har bolaget ambitionen att noteras också i USA.

Terranets vd Pär-Olof Johannesson.
Terranets vd Pär-Olof Johannesson.

Inför noteringen på First North den 30 maj tar Lundabolaget Terranet in 100 miljoner kronor. 85 Mkr kommer från ankarinvesterare och teckningsåtagare som på förhand har säkrat den största delen av emissionen. 

Bland bolagets tidigare investerare finns den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson.

”Vi har sett en bra efterfrågan från alla parter och är övertecknade redan innan vi gått ut med erbjudandet till allmänheten”, säger Terranets styrelseordförande Christian Lagerling.

Läs mer: Terranet tar in 25 miljoner och ska till börsen 

Terranet utvecklar en teknik för att skicka ljud, bild och data mellan mobila enheter utan uppkoppling. Tekniken gör det möjligt att låta mobila enheter kommunicera utan att använda simkort eller radiomaster – istället för nätinfrastruktur utnyttjas andra mobila enheter som master.

Tekniken som kallas proximal connectivity, närhetsbaserad kommunikation, kan användas för att distribuera film och musik i områden som saknar uppkoppling eller för att låta fordon och maskiner kommunicera med varandra.

Bolagets mjukvara används bland annat av världens största tillverkare av chip för mobiltelefoner.

”Vi vill minska eller eliminera behovet av nätverk och hotspots. Användaren ska inte märka om man är online eller offline”, säger Pär-Olof Johannesson, vd för Terranet.

Bolagets mjukvara används bland annat av världens största tillverkare av chip för mobiltelefoner, Qualcomm, på den kinesiska marknaden.

Tekniken används också för multimedia. Terranet lanserar inom kort en app på den indiska marknaden som gör det möjligt att strömma filmer offline. Appen lanseras tillsammans med den indiska operatören Telugu One som strömmar 3 miljoner titlar per dygn.

”Vi ser också att streamingtjänster som Netflix och Amazon Prime ger möjlighet att se filmer offline, det är nästa stora samarbete som vi drömmer om”, säger Pär-Olof Johannesson.

Men det affärsområde som både Pär-Olof Johannesson och Christian Lagerling bedömer har störst potential är fordonsindustrin. Terranet har i dag bland annat Autoliv som betalande kund. Tillsammans med Autoliv utvecklar man teknik för aktiv säkerhet där offlinekommunikation kan användas i kollisionsvarningssystem.

Läs mer: Lundabolag vill skapa loppmarknad för datatrafik 

”Den bil som ligger längst bak i en rad av bilar ska veta vad som händer längst fram”, säger Pär-Olof Johannesson.

Terranet grundades 2004 och har tagit in drygt 200 Mkr i riskkapital.

Terranet grundades 2004 och har tagit in drygt 200 Mkr i riskkapital. Största ägare inför noteringen är IT-entreprenören Dan Olofsson med 11,1 procent av bolaget. Bolaget värderas till 211 Mkr före listningsemissionen.

Varför är börsen rätt väg för Terranet?

”Vi ser ett starkt börsklimat, men viktiga förklaringar är också transparens och visibilitet för de stora industrikunderna. Vi kommer in i finrummet och det är viktigt när vi ska göra affärer med de stora bolagen. Ambitionen är att på sikt göra en listning även i USA”, säger Christian Lagerling.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera