Annons

Oväntat resultat från Tesla – rusade i efterhandeln

Teslas vd och grundare Elon Musk
Teslas vd och grundare Elon Musk Foto: Kollage
Tesla gjorde en överraskande vinst under tredje kvartalet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Tesla redovisade en justerad vinst på 342 miljoner dollar under tredje kvartalet, motsvarande 1,91 dollar per aktie. Medan analytikerkåren hade förväntat sig en förlust på ett spann upp till 46 cent per aktie.

Tesla kommenterade siffrorna i rapportern med att säga att man har dragit ner på kostnader. Enligt bolaget ligger man också före i planeringen av den nya”gigafabriken” i Shanghai, där det just ska pågå provproduktion av Model 3. Även tillverkningen av SUV:en Model Y, på bolagets hemmafabrik i Fremont, Kalifornien, ska ha ett försprång. 

Omsättningen för det senaste kvartalet landade på 6,3 miljarder dollar, motsvarande drygt 60 miljarder kronor, vilket låg något under förväntningarna som varierade från 6,33 till 6,45 miljarder dollar. Intäkterna gick ner med 7 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Tesla levererade rekordmånga bilar under perioden, men siffran på 97 000 bilar av modellerna Model 3 och Model S landade ändå under vad som förhandstippats. När antal levererade bilar redovisades i början av oktober sjönk Tesla-aktien med 6 procent i efterhandeln.

Läs mer: Tesla missade magiska siffran

Leveransantalet låg även under grundaren och vd:n Elon Musks förhoppningar om att kunna leverera 100 000 bilar, enligt ett läckt internmejl. Han är känd för sina högtflygande prognoser, som sedan ofta inte realiseras.

I september lanserade Tesla det autonoma parkeringsystemet Smart Summon, som en del av en uppdatering i bilarnas mjukvara. Det ska, enligt Teslas samtal med analytiker efter att rapporten kom på onsdagen, ha dragit in 30 miljoner dollar i intäkter under kvartalet. 

Enligt bolaget har systemet redan använts över en miljon gånger och Elon Musk och har fått en del uppmärksamhet från användare som har varit nära att kollidera och fått skador på sina bilar.

Läs mer: Teslas automatiska p-system sågas: ”Som en berusad förare”

”Teslas massiva bilflotta ger oss möjlighet att titta på de här enskilda fallen, lära oss från dem och använda dem för att lära oss och snabbt bli bättre”, sa Elon Musk under samtalet, och sa att det kommer en uppdatering av Smart Summon om några veckor.

Tesla-aktien rusade i efterhandeln när rapporten kom och var uppe på över 20 procent. Överlag har dock bolaget haft ett tufft år på börsen och aktien hade tappat drygt 17 procent vid börsens stängning på onsdagskvällen svensk tid.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer