Annons

Tesla levererar rekordmånga bilar – men förlusten ökar

Teslas vd och grundare Elon Musk går förbi en Model S.
Teslas vd och grundare Elon Musk går förbi en Model S. Foto: TT/Paul Sakuma
Tesla ökade leveranserna rejält under årets första kvartal, men gjorde en större förlust än väntat.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Tesla ökade antal leveranser med hela 69 procent under det senaste kvartalet, till 25 000 bilar. Förväntningarna på kvartalssiffrorna som kom på onsdagskvällen var därför höga, men bolagets förlust blev högre än väntat.

Förlusten under kvartalet uppgick till 397 miljoner dollar, jämfört med 282 miljoner dollar motsvarande period året innan.

Läs även: Kan Finland få en Tesla-fabrik redan i år?

Vinsten per aktie landade på minus 1,33 dollar, jämfört med väntade 81-83 cent. Omsättningen var däremot större än vad marknaden hade räknat med och uppgick till 2,7 miljarder dollar, motsvarande nära 24 miljarder kronor.

Försäljningssiffrorna innebär en ökning med hela 134 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

I samband med siffrorna försäkrade också Tesla att nya Model 3, den något mindre och billigare bilen än Model S, kommer att börja produceras i juli som beräknat. För att göra det har bolaget med sig 4 miljarder dollar, motsvarande 35 miljarder kronor, kontant in i det andra kvartalet. Trots detta jagar man återigen nytt kapital.

Under första halvåret 2017 beräknar Tesla att producera mellan 47 000 och 50 000 bilar. Men bolaget har missat sina prognoser förr och marknaderna har ögonen på starten för Model 3.

”En av våra utmaningar är att eliminera all missuppfattning kring skillnaderna mellan Model S och Model 3. Vi har sett att vissa tror att Model 3 är en ny och mer avancerad generation av Model S. Det stämmer inte”, skriver Tesla i ett brev till aktieägarna i samband med kvartalsrapporten. 

Läs också: Tesla vill bygga fler jättefabriker

Teslas aktiekurs gick upp en knapp procent i efterhandeln när kvartalssiffrorna kom, för att sedan gå ner knappt 2,5 procent under minusstrecket.

Läs också: Tesla återkallar över 50 000 bilar

Om du vill nås av nyheterna först:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies