Annons

Tesla stäms i Kina efter dödsolycka

En kinesisk förare omkom i en bilolycka när denne använde Teslas självkörande funktion. Nu stäms bolaget av offrets far.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Dödsolyckan i Kina inträffade fyra månader innan den liknande och mycket uppmärksammade dödsolyckan i Florida. Den juridiska processen mot Teslas kinesiska dotterbolag inleddes på tisdagen i Peking, skiver Financial Times (betalvägg).

Tesla har hela tiden menat att den självkörande funktionen inte är fullt automatisk och att föraren måste vara uppmärksam. Denna månad skedde också en stor uppdatering av funktionen, något som enligt Elon Musk gjorde systemet mycket säkrare.

Pappan till den förolyckade personen stämmer förutom Teslas kinesiska dotterbolag även återförsäljaren. Han menar att de båda har vilselett köpare.

Läs även: Tesla bygger världens största batterilagringsanläggning i Kalifornien

Tesla har i ett uttalande konstaterat att det inte finns några bevis för att den självkörande funktionen var aktiverad vid tiden för dödsolyckan. Vidare menar man att den oavsett inte kan anses vara orsak till olyckan eftersom den bara är ”ett assisterande system som kompletterar en uppmärksam förare”.

Men rättsfallet riskerar att resa ytterligare frågor kring hur transparenta Tesla är kring olyckor där den självkörande funktionen är inblandad. Trots att olyckan inträffade i januari släpptes inget uttalande förrän historien togs upp i kinesisk tv förra onsdagen.

Läs även: Genombrott för förarlösa bilar i USA

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer