Annons

Tesla tar in 20 miljarder kronor i nytt kapital

Teslas vd Elon Musk
Teslas vd Elon Musk Foto: Chris Carlson
Elbilstillverkaren Tesla ska ta in nästan 20 miljarder kronor i nytt kapital genom en nyemission och från obligationsmarknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen öppnade Tesla-chefen Elon Musk dörren för att bolaget kan komma att ta in nytt kapital, något han länge motsatt sig. 

Elbilstillverkaren brände 1,5 miljarder dollar, 14,3 miljarder kronor, under det första kvartalet 2019. Visserligen berodde delar av urholkningen på att bolaget betalat ett konvertibellån, men kassan på motsvarande 21 miljarder kronor var den minsta på tre år.

Nu bekräftar Tesla att bolaget tar in nya pengar. Det framgår av dokument som lämnats in till den amerikanska finansinspektionen SEC på torsdagen.

Kapitalanskaffningen sker genom en nyemission av aktier, men även via obligationsmarknaden. Aktien stiger 4,3 procent i den amerikanska förhandeln efter beskedet.

Läs mer: Elon Musk om att köpa ut Tesla: ”Det tåget har gått” 

Efterfrågan bedöms som stark och Elon Musk menar att kapitalanskaffningen kan genomföras per omgående.

I nyemissionen ska uppemot 2,72 miljoner aktier erbjudas till marknaden. Det innebär att bolaget får in 738,7 miljoner dollar om en övertilldelningsoption utnyttjas. 

På obligationssidan siktar bolaget samtidigt på att ta in 1,35 miljarder dollar.

Om allt går vägen innebär det att Tesla fyller på kassan med totalt 2 miljarder dollar, motsvarande 19,9 miljarder svenska kronor.

Elon Musk har själv indikerat ett preliminärt intresse att köpa 51 896 stycken aktier i nyemissionen till ett pris på cirka 10 miljoner dollar.

(Finwire/Direkt/Di Digital)

Läs mer: Elon Musk begraver stridsyxan med amerikanska finansinspektionen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer