Annons

Tesla uppgraderar efter dödskrasch

Foto: TT
Den uppmärksammade dödsolyckan i våras får nu Tesla att uppgradera elbilarnas "autopilot". Systemet blir nu mycket säkrare — men det kommer aldrig att bli perfekt, varnar bolagets vd och grundare Elon Musk.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det kommer aldrig att bli noll dödsfall, det kommer aldrig att bli noll skador, förklarade Musk när han på söndagen presenterade uppdateringen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Det var i början av maj som en man i Florida omkom då hans Tesla Model S kolliderade med ett traktorsläp. Fallet är den första kända dödsolyckan som involverar de nya systemen för delvis självkörande bilar, av Tesla kallat Autopilot.

Läs mer: Svenskt techbolag får order av Tesla

Framöver ska systemet i högre grad använda sig av radar, i stället för kameror, för att upptäcka hinder. Det uppdaterade systemet hade upptäckt "ett stort metallobjekt" som det släp som blockerade vägen vid dödskraschen och det är därmed "mycket troligt" att det hade räddat livet på föraren, sade Teslagrundaren, enligt AFP.

USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NHTSA utreder olyckan, som rönt stor uppmärksamhet runt om i världen. Myndigheten har informerats om uppgraderingen men vill inte kommentera den pågående utredningen, säger en talesperson till nyhetsbyrån Reuters.

Mjukvaruuppdateringen kommer enligt Musk att sändas ut till Tesla-bilar runtom i världen inom en vecka eller två.

Tesla har i ett uttalande hävdat att en kombination av "extremt ovanliga omständigheter" låg bakom olyckan. Dels innebar den vita färgen på traktorsläpets sidor att det inte syntes mot den ljusa himlen. Dels innebar släpets höga markfrigång att Teslabilen, i stället för att bromsa, fortsatte in under släpet. Först när vindrutan slog i släpets botten tog det stopp.

Amerikanska medier har pekat på att en liknande olycka sannolikt inte hade kunnat inträffa i Europa, där släp av det här slaget är försedda med sidoskydd.

Di Digital/TT

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies