Hoppa till innehållet

Tessin slår crowd-rekord – planerar nordisk expansion

Tessin fyrfaldigade sin kapitalförmedling under 2016 och förbereder en expansion i Norden. Bolaget säger sig nu vara störst i Sverige på crowdfunding.

Jonas Björkman, vd och medgrundare på Tessin. Foto: Tobias Björkgren.
Jonas Björkman, vd och medgrundare på Tessin. Foto: Tobias Björkgren.

Startupbolaget Tessin kan se tillbaka på ett framgångsrikt 2016. Under året förmedlade man 260 miljoner kronor till olika fastighetsprojekt. Det är fyra gånger så mycket som under 2015.

”Vi är störst på crowdfunding i Norden! I fjol förmedlade vi mer kapital än konkurrenter som Fundedbyme, finska Invesdor, Toborrow och Kameo”, säger Jonas Björkman, vd och medgrundare på Tessin.

Vi är störst på crowdfunding i Norden!

Antalet långivare och investerare på Tessins plattform dubblades under året till 23 000. Och den genomsnittliga avkastningen på investerat kapital var hela 9-13 procent per projekt, något som resulterat i ett enormt intresse.

”Den genomsnittliga tiden från att ett projekt öppnas upp till dess det är fulltecknat är nu en timme”, förklarar Jonas Björkman.

Tessin tjänar pengar genom att ta ut en avgift från de bygg- och fastighetsbolag som lånar pengar via plattformen. Under 2016 landade bolagets omsättning på 12 miljoner kronor. Vinsten ser ut att bli strax över 1,5 miljoner kronor för året.

Vi säger nej till 7 av 10 projekt just nu.

”I år hoppas vi omsätta 25 miljoner kronor, varav en majoritet inom crowdlending-segmentet. Vi ser stor tillväxt här och tror vi kommer kunna ta en rejäl marknadsandel från bankerna, framför allt för att de själva ständigt minskar sin exponering mot fastigheter”, säger Jonas Björkman.

Läs mer: Över en miljard investerades i svensk fintech 2016

Bolaget kraftsamlar nu för en lansering i övriga Norden.

”Vi tittar primärt på Finland och Norge, men även Danmark är intressant. I samband med det planerar vi i så fall att ta in 50-100 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda under andra halvåret i år”, säger Jonas Björkman.

Hittills har inga av Tessins 36 påbörjade fastighetsprojekt drabbats av några större problem än de smärre förseningar som avtalen är gjorda för att klara.

En orsak är att den låga räntan och den starka konjunkturen för närvarande gynnar fastighetsmarknaden. Enigt Jonas Björkman är Tessins team även duktiga på att sålla bort dåliga projekt.

”Vi säger nej till 7 av 10 projekt just nu”, säger han.

Men några garantier för fortsatta framgångar finns ej. Förr eller senare kommer investerarna att drabbas av en eller flera smällar.

Läs mer: Så gick det för Tessin i Di Digital Startup Tour

Till saken hör att det i regel är förenat med en minimuminsats på minst 50 000 kronor när man lånar ut pengar till ett fastighetsprojekt via Tessin. När ett projekt väl går snett kommer det således att slå relativt hårt mot de drabbade investerarna.

Vad händer när ett projekt går åt skogen?

”Vi har en agent som företräder långivarna i varje projekt. De träder in vid en default, det vill säga om pengarna inte betalas ut i tid. Hur mycket man få tillbaka är svårt att säga. Ofta finns det ju en fastighet i botten som utgör en säkerhet. Vidare används andra bolag ofta som borgen i de olika projekten. Men spannet sträcker sig från noll till hundra procent.”

Hittills har ett typiskt Tessin-projekt finansierats till 60 procent via ett banklån, till 20 procent av Tessins användare och till 20 procent av bolaget bakom projektet. Men i år ska plattformen även börja erbjuda sina långivare att ansvara för en större andel av ett fastighetsprojekts lånekapital.

”Tidigare har vi främst kompletterat banken. Nu ska vi erbjuda byggkreditiv, det vill säga täcka 60-80 procent av kapitalbehovet och sätta olika säkerheter i pant på samma sätt som banken”, förklarar Jonas Björkman.

Det första projektet av detta slag väntas redan inom 1-2 månader.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera