Annons

Tessin trotsar bostadskrisen – tar in 22 Mkr och lanserar låneplattformen i Finland

Jonas Björkman, vd och grundare på Tessin.
Jonas Björkman, vd och grundare på Tessin. Foto: Pressbild
Oron på marknaden för nybyggda bostäder har fått crowdfuningplattformen Tessin att skrota preferensaktierna och fokusera på ren utlåning istället. Samtidigt trotsar man marknadsläget genom att ta in 22 miljoner kronor i riskkapital och lansera i Finland.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fastighetsmarknaden i Sverige är svajigare än på länge. Inte minst när det gäller marknaden för nybyggda bostäder. 

Problematiken slår mot crowdfuningplattformen Tessin som grundades 2014 och som möjliggör för småsparare att låna ut pengar till olika fastighetsprojekt. Bolaget går bra. I fjol lyckades man förmedla hela 461 miljoner kronor till 38 olika projekt. Merparten, 32 stycken, var dock bostadsprojekt. 

Investerarna är ju lite mindre spekulativa nu.

I veckan upplevde Tessin sin första riktiga smäll i samband med det stoppade lyxbygget Altitude på Kungsholmen. Under tisdagen stod det klart att bostadsutvecklaren bakom projektet, Axxonen Properties, lägger ned hela sin verksamhet. 

”Framtiden är oviss för de som investerat i projektet”, medger Tessins vd och medgrundare Jonas Björkman. 

Totalt förmedlade Tessin 20 miljoner kronor i lån till byggprojektet Altitude. Dessa pengar riskerar nu att gå upp i rök. Vidare har Tessin sedan 2015 hjälpt Axxonen dra in 50 miljoner kronor genom att utfärda preferensaktier på plattformen. De kvartalsvisa utbetalningarna för dessa preferensaktier har nu upphört och även de riskerar att bli värdelösa.

Läs mer: Lyxfiaskot första smällen för Tessins investerare 

För att undvika fler liknande problem i framtiden har Tessin (NTL) sedan något år slutat förmedla utgivandet av preferensaktier. Idag sker alla projekt via rena låneinstrument istället. 

”Det blir betydligt tydligare för spararna på det viset", säger Jonas Björkman.

Han medger även att den skakiga bostadsmarknaden fått investerarna att dra öronen åt sig.

”Investerarna är ju lite mindre spekulativa nu. När det gäller nybyggda bostäder ställer de exempelvis högre krav på försålda enheter och hantering av risk. Vi hanterar det genom att skifta vårt fokus bort från bostadsrätter i innerstaden och mer mot andra typer av bostadsprojekt, hyresrätter, industrilokaler och samhällsfastigeter”, säger han.

Vi har visat att vår modell fungerar och att vi är en aktör att räkna med.

Men trots det utmanade marknadsläget fortsätter Tessin ändå att växa med lönsamhet och locka till sig nya investerare.

Bolaget tjänar pengar på förmedlingsavgifter – och i fjol dubblades denna omsättning till knappt 23 Mkr, enligt siffror som Di Digital tagit del av. Vinsten uppgick till 1,9 Mkr, vilket är betydligt bättre än året dessförinnan.

”Vi har visat att vår modell fungerar och att vi är en aktör att räkna med. Det gäller inte minst nu när marknaden för finansiering av fastighetsprojekt är svårare med tanke på alla bankregleringar", säger bolagets vd och medgrundare Jonas Björkman.

Hittills har Tessin återbetalt cirka 237 miljoner kronor till de privatpersoner som investerat via sajten. Det innebär att många projekt fortfarande löper.

Enligt Jonas Björkman har några projekt har blivit försenade, vilket inneburit att utbetalningarna dröjt några extra månader. Dessa situationer är i regel att betrakta som betydligt mindre allvarliga än den med Axxonen, då långivarna kompenseras i form av räntebetalningar. 

För Di Digital avslöjar Jonas Björkman även att Tessin nyligen tog in 22 Mkr från befintliga ägare som NFT Ventures (NTL), samt personal och nya investerare. Kapitalrundan värderar bolaget till 175 Mkr, exklusive nyemission. 

”Vi ska bland annat använda pengarna till att lansera Tessin i Finland till hösten då många investerare vill in på den marknaden. Vi vill även växa och hjälpa fler att investera via plattformen. Vi vet att många instutionella ägare vill komma åt det här tillgångsslaget, men de behöver hjälp för att kunna göra det i den regulatoriska värd de agerar i”, säger Jonas Björkman.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer