Annons

Test: Apples lilla Iphone är här – därför är den en vinnare

Iphone 12 mini är lika bra som Iphone 12 – som är i princip lika bra som Iphone 12 Pro. Lång tid har gått sedan Iphone bara kom i en utgåva åt gången.
Iphone 12 mini är lika bra som Iphone 12 – som är i princip lika bra som Iphone 12 Pro. Lång tid har gått sedan Iphone bara kom i en utgåva åt gången.
Det var enklare på den tiden det bara fanns en modell av Iphone. Tillskottet av ”Iphone 12 mini” i Apples uppställning kräver plötsligt en utvärdering av det egna mobilanvändandet. Svaret är förmodligen att du borde ha en liten telefon, skriver Di Digitals Henrik Ek.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Utvecklingen på smartphone-marknaden under senare delen av 2010-talet är exceptionell. 

På skärm- och kamerasidan förstås, för att inte tala om systemkretsarna som fullständigt skenat i prestanda om du jämför med telefoner från bara fem år sedan.

Något som också ökat är förstås den fysiska storleken på enheterna. Samsung har till och med gjort en vikbar skäm för att kunna gömma en surfplatta i en telefons volym.

Kring millennieskiftet var storleken också central – fast tvärtom. Detta efter ett 90-tal med idel tegelstenar.

Nokia 8210! Det var så att man tappade bort den i fickan.

Till vänster, Ericsson T28 från 1999. Till höger Nokia 8890 och en röd Nokia 8210 från 2000.
Till vänster, Ericsson T28 från 1999. Till höger Nokia 8890 och en röd Nokia 8210 från 2000.

Det är inte riktigt samma enkla logik som styr utformningen av telefoner i dag, förstås. 2020 styrs efterfrågan på hårdvara av vilka appar och tjänster kunderna använder i telefonen. Eller, så borde vara i alla fall.

2015 när Iphone 6 lanserades och Apple för första gången gjorde två storlekar, en ”Plus” och en standard, var det i en tid då Netflix bredde ut sig och videostreaming på stan blev möjlig genom 4g-näten. Det var logiskt att vilja kliva upp till större skärm. 

Det är lätt att sympatisera med den som köpte en ”Plus size”-telefon för att kunna se ”House of cards” på bussen.

Det gjorde det också möjligt för Apple att testa olika prisnivåer och det förefaller tämligen uppenbart att det föll väl ut, för dem.

De större telefonerna blev snabbt ny norm och priserna kunde således höjas utan att någon tyckte det var konstigt.

Läs mer: Här är Apples nya datorer – och så snart kommer de till Sverige 

Det är svårt att säga att utvecklingen stannat av, men nästa stora språng verkar ligga några år framåt, förmodligen med större penetration av riktig 5g. 

Vi har parkerat lite i våra appar, som Uber, Netflix, Instagram och Pokémon go. Var och en blir tjänsterna för all del bättre i sig, men det är fortfarande samma videostreaming eller spel som är det mest krävande för din telefon.

Iphone 12 mini är inte bara lika bra som sin större tvilling – den är billigare också. Över 1000 kronor billigare i grundutförandet med 64 gigabyte lagring.
Iphone 12 mini är inte bara lika bra som sin större tvilling – den är billigare också. Över 1000 kronor billigare i grundutförandet med 64 gigabyte lagring.

Det finns ingen ny ”killer feature” runt hörnet.

Därmed kan det vara tillfälle för reflektion kring vad vi verkligen använder telefonerna till – är det streama tv-serier på bussen?

Eller är just din telefon primärt ett chattverktyg? Eller nyhetsplattform? Eller träningskompis?

Läs mer: Samsungchefen om 5g-bråket: ”Tråkigt för Sverige”

En kort recap av vårt nygjorda test av Iphone 12 och Iphone 12 Pro; De är snarlika – i princip lika bra. Bland det mest märkbara är att du förlorar en telefoto-kamera om du väljer bort Pro, det är sant. Men det är också den minst användbara av Iphones kameror.

Skillnaden mellan Iphone 12 och Iphone 12 mini är ännu mindre. Det är ingen skillnad alls, bortsett det uppenbara.

Den mindre fysiska förpackningen rymmer ett lite mindre batteri, men allt från kamera till processorer och minnen är desamma.

Det har gått snabbt att vänja sig med lite större skärmar. Därför känns Iphone 12 mini förvånansvärt liten vid en första anblick. Men för några år sedan när vi gick runt med Iphone 4 och 5 hade den här känts enorm.

Från vänster, Iphone 4, Iphone 5, Iphone 12 mini och Iphone 12.
Från vänster, Iphone 4, Iphone 5, Iphone 12 mini och Iphone 12. Foto: Henrik Ek

På ett sätt var det lättare på den tiden. Det fanns en modell och det var det. 

När vi svenskar får för mycket allt välja mellan köper vi ofta mer än vi behöver. Fyrhjulsdriven stor bil för den där enstaka gången om året det bär av på skidresa, medan 99 procent av milen körs i stadsmiljö.

Många landar säkert i en Iphone 12 Pro av samma skäl.

Vi menar att det finns anledning att ta den där funderaren. Spana in ”Skärmtid”-rapporten i din telefon, där står prydligt uppställt vilka appar du använder mest.

Är det en videotjänst eller inte?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer