Annons

Test: Det här behöver du för att få 5g – och så snabbt är det

Björn Lindberg är nätchef på Tele2. Di Digital har testat hastigheten i det nya 5g-nätet från företaget – det första i Sverige – och hastigheterna imponerar.
Björn Lindberg är nätchef på Tele2. Di Digital har testat hastigheten i det nya 5g-nätet från företaget – det första i Sverige – och hastigheterna imponerar. Foto: Henrik Ek
5g är här, från både Tele2 och Telia. Men näten skiljer sig åt, och långt ifrån alla kan få det.  Di Digital har testat hastigheten i Tele2:s nät mitt i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det tog några försök – men efter en stund visar appen Speedtest att nätet där vi står levererar hastigheter över en gigabit per sekund. Som högst kommer vi upp i över 1,4 gigabit.

Det motsvarar en nedladdningshastighet av 175 megabyte i sekunden.

Platsen är Drottninggatan i Stockholm. Telefonen, en ”5g-redo” Samsung Galaxy S20 Ultra. Den har dock uppdaterats med mjukvara som fortfarande är under utveckling och därför inte släppts publikt till svenska Samsungkunder än.

”Men det finns flera telefoner som har stöd för 5g i vårt nät i dag; Oneplus, Motorola, Huawei och Sony”, säger Björn Lindberg, nätchef på Tele2.

Läs mer: Lanseringen av Apples 5G-telefon kan skjutas upp

Knappt två veckor sedan snuvade Tele2 konkurrenten Telia på titeln som ”först med 5g i Sverige” efter att ha lanserat en söndag – dagen innan Telia kallat till stor 5g-pressträff med bland annat digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Men det finns också en annan stor skillnad, förklarar Björn Lindberg.

Björn Lindberg poserar framför en av företagets 5g-basstationer. Nedanför syns Hötorget i Stockholm.
Björn Lindberg poserar framför en av företagets 5g-basstationer. Nedanför syns Hötorget i Stockholm. Foto: Henrik Ek

”Vi har 5g på riktigt, på frekvenserna som kommer att användas för 5g efter auktionen i höst.”

Auktionen han pratar om är tillfället då operatörer får buda på frekvensutrymme hos Post- och telestyrelsen. Auktionen har skjutit upp till i november, men Tele2 äger genom dotterbolag licenser i samma frekvensspektrum redan i dag, mellan 3,5 och 3,8 gigahertz.

Dessa ska alltså också ingå i auktionen, men Tele2 har dem till 2023 – om de inte lyckas lägga beslag på exakt samma frekvenser i auktionen och därmed förlänger tiden.

Inte för att det spelar någon roll.

Läs mer: Då finns 5G i Sverige – och sex andra svar om framtidens supernät

”Eftersom vi har licenserna fram till 2023 så har vi säkrat en övergångsperiod”, säger han och förklarar att hårdvaran de investerar i nu fungerar var som helst inom det avsedda frekvensspektrat.

Totalt har Tele2 80 megahertz i dag. De vill ha 100 megahertz efter auktionen.

”100 megahertz är max för 5g, det är 'en kanal'”, säger Björn Lindberg och jämför med 3g där en kanal är 5 megahertz och med 4g där en kanal är 20 megahertz.

Högre tal innebär mer plats att skicka data, som han beskriver det.

Uppgraderingen kommer märkas även för den som har 4g

”Det vi gör i dag är att vi uppgraderar vårt 4g-nät. En kapacitetsuppgradering på varje basstation. Det kommer märkas även för den som har 4g”, säger han.

Vi testar förstås det också, med en Iphone XS, på samma plats där vi kom upp i 1,4 gigahertz i 5g på en Samsung. I 4g är resultatet en bit över 200 megabit – bara det en högre hastighet än de flesta har i sina fibernät hemma.

”Den hastigheten hade du kanske kommit upp i tidigare om vi setts här på Drottninggatan vid 06.00”, säger Björn Lindberg och syftar på att man vid den tiden har gatan – och därmed basstationerna – nästan för sig själv.

Nu är klockan efter 10.00 och stråket något mer befolkat, även om coronapandemi gör det mer glest än vanligt.

Men 1,4 gigabit – eller 200 megabit för den delen – är mer data än någon befintlig tjänst drar i dag. Strömmad film och tv kommer inte i närheten. Så vad ska kunderna ha all denna hastighet till?

Läs mer: 5g-uppror på Facebook: Det här är sant och falskt om strålning

Det är den vanligaste frågan Björn Lindberg får, och han svarar varje gång att nätet byggs för framtiden.

”Vi ökar vår dataanvändning för varje år. Så var det när vi gick från 3g till 4g och så är det nu. Även om vi måste säga att 4g fungerar väldigt bra i Sverige.”

Hur ska ni sälja det här till kunderna då, som är nöjda i dag?

”Alla som har obegränsad data i sina abonnemang, och en 5g-telefon, får det här i dag. Det är ingen skillnad. Sedan får vi se hur abonnemangen kommer att se ut längre fram”, säger Björn Lindberg.

Än så länge är det bara i centrala Stockholm Tele2 hunnit bygga ut 5g-nätet, men det ska förstås utökas successivt. Malmö och Göteborg har sin 5g-premiär den 24 juni.

Det är också bara de kunder som har obegränsad data i sitt abonnemang som får tillgång till 5g-nätet.

Läs mer: Anders Ygeman: ”5g-aktivisterna driver ryskt narrativ” 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer