Annons

Test: Här är marknadens dyraste telefon – så bra är den

Di Digital har testat Samsungs Galaxy Z Fold 2.
Di Digital har testat Samsungs Galaxy Z Fold 2.
Förutom det fenomenala i att ha en surfplatta som går att vika dubbelt är Samsung Galaxy Z Fold 2 en gränssprängande telefon som förmodligen är värd sitt skyhöga pris, konstaterar Di Digitals Henrik Ek.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En stor skärm är aldrig bättre än vad som visas på den.

Minns du till exempel när hdtv-skärmar presenterades under pompa och ståt, men följdes av år med dålig bild på grund av att tv-kanalerna inte hängde med?

Den 7,6 tum stora uppfläkta jätteytan i Galaxy Z Fold 2, surfplattan i den här kombiprodukten, har potential. Men helt i mål är den inte – och precis som för hdtv-tillverkarna sitter Samsung i knät på världens utvecklare.

Förmodligen är det priset för att bryta helt ny teknologisk mark.

Ett exempel: I fallet Instagram är Galaxy Z Fold 2 ”bara” en stor skärm som inte ger dig något extra. Det ser nästan fel ut.

Instagram är en av apparna som inte är anpassad till den stora skärmen.
Instagram är en av apparna som inte är anpassad till den stora skärmen. Foto: Henrik Ek

Andra appar har kommit längre och visar varför det här med vikbart är en bra idé. Google har till exempel arbetat med Samsung efter den första versionen av Fold, vilket resulterat i appar som förstår ”viket”.

I videochatt-appen Duo förvandlas den undra halvan till en kontrollpanel, medan den övre halvan visar ditt möte.

Videochatt-appen Duo från Google.
Videochatt-appen Duo från Google. Foto: Pressbild

Video är förstås något den stora skärmen hanterar bra, strålande till och med, sett till dess kvalitet. Men eftersom mycket video är inspelad och visas i förhållandet 16:9 vill du förstås gärna att den överblivna luften som uppstår på den kvadratiska skärmen ska användas. Kanske hade textningen kunnat ligga där, istället för i bilden?

Det blir mycket svart yta i både HBO och Netflix som inte heller anpassar sitt innehåll till skärmen eller ”viket” i skärmen.
Det blir mycket svart yta i både HBO och Netflix som inte heller anpassar sitt innehåll till skärmen eller ”viket” i skärmen. Foto: Henrik Ek

 

Googles mejlapp är ett annat lyckat exempel, där ena halvan av skärmen kan användas som tangentbord. Det ska säga att det inte är något bekvämt skrivsätt. Men planeringen av layouten för att maximera den stora skärmytan är ju tveklöst rätt. 

Gmail i Samsung Galaxy Fold 2.
Gmail i Samsung Galaxy Fold 2. Foto: Henrik Ek

I väntan på fler utvecklare gör sitt för att maximera sina appar i Fold 2 har undertecknad inte några problem att förlita sig mer på den andra skärmen, ”telefonskärmen”. 

6,2 tum och långsmal trycker den ihop bredden i appar (för en långsynt är det kanske inte superkul) vilket gör att mycket ryms. 

För de flesta uppgifter behöver du vi inte ens öppna telefonen, vilket känns som en lyx – att veta att du har surfplattan där under för allt som verkligen vinner på att ses på stor skärm. 

Typ läsa längre texter – inte sms. Se video – men inte sociala medier.

Skärmen är smalare än en ”vanlig” smartphone, men mycket ryms när sidorna kläms ihop för att passa in på den långsmala ytan.
Skärmen är smalare än en ”vanlig” smartphone, men mycket ryms när sidorna kläms ihop för att passa in på den långsmala ytan. Foto: Henrik Ek

Skillnaden mellan Samsungs första vikbara telefon, Fold, och Fold 2 är stor. Uppföljaren är robust, gångjärnet rejält och ställbart där föregångaren kändes slapp. Fold hade en liten skärm på framtiden, i Fold 2 går den från kant till kant.

Det är ingen tvekan om att det är en premiumtelefon, proppad med processorkraft, 5g och massvis med batteri.

Samsung har ett väldigt trevligt kameragränssnitt, och har sedan en tid hittat rätt i den inbyggda bildbearbetningen – nattläget specifikt. De tre kamerorna (vidvinkel, ultravidvinkel och 2x zoom) är dock inte de absolut senaste på marknaden.

Det ska sägas att Galaxy Z Fold 2 väger en del, närmare bestämt 282 gram, 20 procent mer än den största Iphone-modellen, 11 Pro Max (226 gram).

Di:s testare gillar inte de färgglada ryggarna.
Di:s testare gillar inte de färgglada ryggarna. Foto: Pressbild

Vad gäller designen gör den koreanska jätten sitt bästa för att göra en ”techig” produkt snygg – det har fallit relativt väl ut. Gångjärnet kännas mer som en modern bokrygg än just ett gångjärn. Men Samsung erbjuder även kunder som beställer telefonen i den egna e-handeln att byta färg på ryggen. Vad det ska vara bra för är högst oklart.

Läs mer: Samsung börjar sälja datorer i Sverige – har Apples kunder i sikte 

Samsungs har uppfunnit en ny genre och det är lätt att se att många som provar kommer att fastna för fördelarna. Inom överskådlig framtid är de dessutom ensamma inom det nya segmentet. Det var länge sedan någon annan kunde säga samma sak.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer