Annons

Test: Nya Iphone bevisar Apples självförtroende

Tim Cook presenterade Apples senaste version av Iphone. Di Digitals Henrik Ek har testat de två utförandena, och imponeras av hur lite skillnad det är.
Tim Cook presenterade Apples senaste version av Iphone. Di Digitals Henrik Ek har testat de två utförandena, och imponeras av hur lite skillnad det är.
Det tyder på gott självförtroende när du gör din billigare telefon i princip lika bra som din dyraste. Så vem ska köpa ”Iphone 12 Pro” när ”Iphone 12” har allt du behöver? Apple vet – och det är just därför de vågar, skriver Di Digitals Henrik Ek.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sverige är en stor premiummarknad, det är allmänt känt. Här finns de som bara måste ha det senaste och det hetaste – och gärna från Apple.

Och här är den, Iphone 12 Pro, och den är precis lika bra som utannonserat.

Iphone 12 Pro i den nya färgen ”stilla havs-blå”.
Iphone 12 Pro i den nya färgen ”stilla havs-blå”.

Men vad ännu mer intressant är – Iphone 12 (inte Pro) är i princip lika bra.

Det mest uppenbara är att båda är 5g-utrustade, har samma oled-displayer med i princip samma specifikationer och samma motor i det nyutvecklade Apple-chippet ”A14 Bionic”. Det springer, sin vana trogen, åttor kring Android-telefoner enligt benchmarktester.

Det är svårt att märka någon skillnad på just snabbheten i det dagliga användandet, men det går att säga mycket om dagens mobilprocessorer. De ska till exempel snart ersätta traditionella processorer i Apples laptops – så bra har de blivit.

Här och nu nöjer vi oss att konstatera att varken Iphone 12 och 12 Pro har några problem när det kommer till processorkraft.

Det är också svårt att säga något annat om 5g än att du inte kan släppa en telefon utan den kommande mobilstandarden år 2020. Detta trots att vi inte har ett ordentligt 5g-nät i Sverige än, så länge du inte jobbar eller bor på Drottninggatan i Stockholm.

Läs gärna några av våra andra artiklar om Apples betydelse för 5g eller allmänt om nätutbyggnaden om du är vetgirig kring just det.

Läs mer: Experterna: Så viktig är Iphone 12 – för 5g-utvecklingen 

Läs mer: Tre-chefen om 5g i Sverige: ”Riskerar göra bort oss som bransch”

Den stora skillnaden är som vanligt kamerorna, där 12 Pro har en extra tele-glugg och en Lidar-scanner som kicker.

Samma form, men olika utrustade. Men som Iphone 12 och Iphone 12 Pro är designade fungerar samma mobilskal till båda telefonerna.
Samma form, men olika utrustade. Men som Iphone 12 och Iphone 12 Pro är designade fungerar samma mobilskal till båda telefonerna.

Det är tydligt att Apple kommit långt med sina kameror. Steget upp mellan Iphone X (10) och 11 var stort, och de tar ytterligare kliv nu i båda versionerna av Iphone 12. I synnerhet för den som vill filma i högre kvalitet, även om det inte är gemene användare.

Även foto i lågt ljus har blivit bättre och finns nu som funktion i samtliga kamerautföranden, i båda modellerna.

Kamera-riggen i Iphone 12 (inte Pro) kommer med en vidvinkel- och en ultravidvinkel, vilket är de två kamerorna vi hade valt av de tre som finns på Pro-modellen.

Det går inte att säga att det är exakt samma kameror i Iphone 12 och i Iphone 12 Pro, men skillnaden är såvitt vi kan se inte märkbar.

Läs mer: Konkurrensexperten: Så stor chans har Spotify och Epic Games att besegra Apple

Och ju mer man använder ultravidvinkel och tele så inser man att det är standardoptiken som är klart bäst och mest användbar – därmed sjunker incitamentet att köpa Iphone 12 Pro i förhållande till Iphone 12 ytterligare.

Det här med Lidar är också en Pro-funktion som vi har svårt att säga att vi rekommenderar i dag. Apple poängterar att den används i bakgrunden för att ställa autofokus snabbare, samt för att göra mer exakta ”augmented reality”-renderingar i realtid.

Ett antal appar kan också använda Lidar-scannern för att mäta din omgivning, till exempel storleken på ett rum. Det fungerar inte så exakt som man skulle vilja. Behöver du verkligen exakta mått på ditt rum har du mer lycka med en tumstock.

Så vem ska köpa Pro?

Många, och inte för att alla de vill ha det absolut senaste i kameraväg. Du vet säker vem han eller hon är? Det är de som vill åt Pro-versionens x-faktor.

Iphone 12 har en design som i mindre utsträckning än tidigare markerar skillnaden mellan ”standard” och ”lyx” i Apples utbud. Här är Iphone 12 (inte Pro) i en ny blå färg.
Iphone 12 har en design som i mindre utsträckning än tidigare markerar skillnaden mellan ”standard” och ”lyx” i Apples utbud. Här är Iphone 12 (inte Pro) i en ny blå färg.

Det är fascinerande hur snabbt man kan uppleva att design blir gammal. Det är med Iphone som med bilar; när det kommer en ny modell ser du direkt vilken modell som är ny och vilken som är gammal. Detsamma är svårt att säga om andra tillverkares telefoner.

Men riktigt bra design behöver bara ligga till sig i några år innan den går att återanvända, och det har Apple gjort snyggt.

Den kantiga formen i Iphone 12 känns igen från Iphone 4 och 5, med moderna justeringar.

Det ska sägas att Apple även på det här området vågat minska gapet mellan sin allra lyxigaste modell och den snäppet under.

Iphone 12 och Iphone 12 Pro är lika stora, lika tjocka, den enda har en högblank finish, den andra matt.

Färgerna är det som signalerar dyr och billig, men den svarta och vita modellen som inte är Pro är tillräckligt stilrena för att kunna ha sålts som en ”Pro-look” vilken tidigare version av Iphone som helst.

Men Apple vet precis vem det är som ändå kommer att köpa den nya ”stilla havs-blå” modellen av Iphone 12 Pro – och har därför självförtroende nog att göra sin budgetmodell nästan lika bra.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer