Annons

Test: Så bra är Apples nya Ipad Pro – ”Äntligen med muspekare”

Di Digitals reporter Henrik Ek har testat Apples nya Ipad Pro och Macbook Air.
Di Digitals reporter Henrik Ek har testat Apples nya Ipad Pro och Macbook Air.
I år är det tio år sedan Apple släppte sin första Ipad. Och i tio år har företaget hävdat att surfplattan är en utmanare till persondatorn – men det är inte förrän nu det faktiskt har hänt, skriver Di Digitals Henrik Ek.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vad är en persondator?

Frågan är inte ställd som ett skämt. Vissa menar nog att deras smarta telefon är den enda dator de behöver.

Svaret för undertecknad har alltid varit enkel; En persondator är en produkt med en skärm, ett tangentbord och framför allt en trackpad eller mus.

Det har behövt påminnas några gånger över de senaste tio åren att en Ipad omöjligen kan mäta sig med en persondator, hur mycket Apple än tjatat om att ”det här är din nya PC”.

Läs mer: Här är Apples nya produkter – från inställda eventet 

Microsoft har med sin serie Surface Pro sedan länge suddat ut gräsen mellan surfplatta och laptop inom deras ekosystem. Men Apples lansering i onsdags av två produkter, en Ipad och en Macbook, som står i direkt konkurrens med varandra är första gången för dem.

Det är inte så mycket själva Ipadmodellen i sig som skräller, snarare kombinationen med nya tangentbordet, ”Magic keyboard”.

Apple Pencil är för den kreative ett mycket trevligt verktyg.
Apple Pencil är för den kreative ett mycket trevligt verktyg. Foto: Pressbild

Pennan som lanserades för några produktgenerationer sedan gjorde Ipad mer attraktiv, men inte som ersättare för persondatorn utan som komplement. 

Tro mig. Jag har försökt göra skiftet. Men att skriva den här texten på en tidigare Ipad hade varit en lång kamp.

För alla som inte är perfekta och mellan varven slår fel på tangenterna, och att med klumpiga fingrar måste gå tillbaka och korrigera på en touchskärm, vet att det aldrig kan beskrivas som smidigt.

Du behöver inte jobba med att skriva långa texter för att inse det. De flesta av oss vilar armarna på ett skrivbord eller armstöd på stolen medan vi knackar på tangentbord, surfar eller vad det än är. Det blir en inga mysiga rörelser om du försöker vila armarna samtidigt som du ska upp och pilla på skärmen istället för att styra en muspekare. Testa för all del.

Läs mer: Apples krafttag: Här är corona-apparna som förbjuds från och med nu

Hur bra är då de nya produkterna? 

Jag tror inte någon som tidigare varit i kontakt med en Macbook Air kommer höja på ögonbrynen åt uppdateringen som kom i torsdags. Det är en solid laptop pimpad med det nödvändiga. Lite snabbare processor och möjlighet till större hårddisk.

Apples nya Macbook Air i utförandet ”rose gold”.
Apples nya Macbook Air i utförandet ”rose gold”. Foto: Pressbild

Men det är alltså inte det som är det mest intressanta. För det här är som sagt en match mellan två olika produkter om samma publik.

Vi vill inte ha en av varje – det är antingen eller. 

För att utvärderingen ska bli så rättvis som möjligt utgår vi specifikationerna nedan från Ipad Pro-modellen på 12,9 tum (den släpptes också i en mindre modell på 11 tum).

Läs mer: Bolaget kraschade totalt – blir tv-drama hos Apple 

Först det mest uppenbara skillnaderna; Du kan inte ha ett sim-kort i en Macbook Air, eller för den delen rita på skärmen med en penna. En Macbook Air har endast en kamera som låter dig videochatta i den lägre formen av HD, 720p. Motsvarande selfiekamera Ipad Pro stödjer 1080p. Lägg där till att Ipad har ytterligare två framåtvända kameror – en vidvinkellins och ultra-vidvinkellins (som Iphone 12) – som låter dig filma i 4K.

Nytt i denna Ipad är också en ”LiDAR”-scanner som mäter avstånd genom ljus. Du kan på så vis, med stöd från Ipadens övriga rörelsesensorer och kameror, skapa en 3D-skiss av ett rum du går runt i. Lull för de flesta, men användbart för en och annan annan inredningsarkitekt och AR-fantast.

Till vänster en vidvinkel- respektive ultra-vidvinkellins. Till höger en blixt och en ”LiDAR”-scanner för avståndsmätning via ljus.
Till vänster en vidvinkel- respektive ultra-vidvinkellins. Till höger en blixt och en ”LiDAR”-scanner för avståndsmätning via ljus. Foto: Pressbild

Bland likheterna kan nämnas att du i båda produkterna kan koppla in en extern skärm. Macbook Air klarar dock större och mer högupplösta skärmar.

Batteritiden är inte avsevärt bättre i en Macbook Air som låter dig surfa med wifi i 11 timmar. Motsvarande tid i Ipad Pro är 10 timmar.

Upplösningen i Ipad Pros display är 2732x2048 pixlar, vilket innebär en pixeltäthet på 264 pixlar per tum (ppi). I Macbook Air är upplösningen 2560x1600 pixlar, det vill säga något lägre 227 ppi.

En Ipad Pro väger 643 gram. En Macbook Air det dubbla, 1290 gram.

Ipad Pro är 5,9 millimeter tjock, om än lite mer med tangentbordet. Macbook Air är 1,61 centimeter på sin tjockaste punkt.

Läs mer: Apples nya drag – max två Iphones per kund 

Ipad Pro har ”face ID” som upplåsningsmetod jämte sifferkod. Macbook Air lutar sig mot touch ID och lösenord.

Ipad Pro har fem mikrofoner av ”studiokvalitet” (nåja) och Macbook Air har en tredelad mer vanlig mikrofonuppsättning.

Ipad Pro har fyra högtalare, Macbook Air två.

I huvudsak utgörs skillnaden mest tydligt i processorerna. I Macbook Air sitter Intels Core i3 eller i5, beroende på modell, vilka uppmäter 3,2 respektive 3,5 gigahertz (Ghz).

Chippet i Ipad Pro är en så kallad A12Z-processor från Apple själva, men de har inte meddelat hur snabb den är, mer än i förhållande till tidigare versioner.

Vad processorerna betyder i praktiken? Mindre och mindre för varje produktgeneration.

Ipad Pro kan, utan större problem, hantera videoredigering i 4K-upplösning och fungerar strålande med grafiktunga spel och AR-appar.

Det är svårt att tro att en användare som står och väger mellan just en lätt bärbar dator som Macbook Air och en högpresterande surfplatta som Ipad Pro skulle ha några problem med just processorkraften i någon av dem.

Ipad Pro i kombination med sitt magic keyboard har precis som Macbook Air två USB-C-kontakter för laddning och externa enheter som kamera eller skärm.

Prisskillnaden är förstås en faktor, så låt oss jämföra så gott vi kan. 

Ipad Pro tillsammans med ”Magic keyboard”.
Ipad Pro tillsammans med ”Magic keyboard”. Foto: Pressbild

En Ipad Pro 12,9 tum kostar 16 095 kronor med 512 GB lagring och bara wifi (vill du ha möjlighet till sim-kort i den kostar den 17 895 kronor).

En Macbook Air som alltså har 13,3 tum stor skärm, med 512 GB lagring, kostar 16 995 kronor.

Men i en Macbook Air ingår förstås tangentbordet. Till Ipad Pro kostar magic keyboard saftiga 4295 kronor.

Med andra ord, den Ipad vi ser framför oss tävla med Macbook Air kostar totalt 20 390 kronor.

Är Ipad Pro värd 3395 kronor mer än sin konkurrent? Det är i alla fall för första gången riktigt svårt att välja. 

Från att ha varit ett komplement är Apple nu framme vid en surfplatta som på riktigt kan kalla sig persondator. Skillnaden som kvarstår – om du inte bryr dig om kameror och avancerade rörelsesensorer – är operativsystemen. Ipad OS är fortfarande ett mobilt operativsystem med fler begränsningar i vad som går att installera jämfört med Mac OS, som förstås är allt som ett PC-operativsystem förväntas vara.

Läs mer: Ikea och Amazon i samarbete: Så blev tech lika viktigt som kök och sovrum 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer