Annons

Test: Så bra är bankutmanaren Revolut

Brittiska Revolut försöker locka svenska konsumenter till deras nätbank som bland annat erbjuder låga växlingskostnader vid utlandsresor.
Brittiska Revolut försöker locka svenska konsumenter till deras nätbank som bland annat erbjuder låga växlingskostnader vid utlandsresor. Foto: Press
Bankutmanaren Revolut har tagit konsumenterna med storm i Storbritannien. Nu satsar de i Sverige. Di Digital har testat deras erbjudande: här är vår dom. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Revolut har på tre år lockat 2,8 miljoner kunder runtom i Europa. Nu är deras mål att nå 50 000 kunder på den svenska marknaden innan årsskiftet. Så hur bra är egentligen Revolut? Kan 2,8 miljoner kunder ha fel?

Jag bestämde mig för att testa. 

Dag 1

Till att börja med bör jag upplysa om att jag är en tämligen bortskämd konsument när det gäller nya digitala finanstjänster. Jag har tidigt testat budgetappar som Qapital och Tink, sparrobotar som Opti, sociala tjänster som Shareville, betalappar som Klarna och Seqr och varit kund i ett par olika storbanker samt nätmäklare. Det krävs därför lite mer än ett snyggt gränssnitt för att få till en wow-känsla. 

För att börja använda Revolut krävs att man laddar ned appen och sedan antingen beställer ett fysiskt VISA-kort eller använder ett virtuellt kort. Jag satsar på det fysiska. 

Inloggningen sker, till skillnad från de flesta svenskutvecklade ekonomiapparna, inte med mobilt Bank-ID utan genom att jag skickar en bild på mitt körkort som manuellt granskas. Jag kopplar sen mitt vanliga bankkort till Revolut och kan föra över pengar från mitt vanliga bankkort till mitt Revolut-kort. Varför? Ja, än så länge är det oklart vilken glädje jag ska ha av ytterligare ett kort. 

Dag 2-7

Jag har laddat mitt Revolut-kort med 500 kronor och det är dags för första betalningen i kassan på Hemköp. Jodå, det funkar utan problem. Jag bestämmer mig för att testa gränserna lite mer och sätter upp ett sparande, ett "Vault" i appen. Varje dag förs 2 kronor över tills jag når mitt mål på 100 kr (som jag döpt till "Lunch"). Dessutom rundar appen av köp uppåt så att lite extra pengar också trillar in i lunchvalvet. 

Mina köp loggas i appen på samma sätt som till exempel svenska Tink gör. 

Dagarna går och mitt lunchvalv fylls på samtidigt som jag börjar använda Revolut-kortet allt mer istället för mitt vanliga kort.

Läs mer: Här är tolv startupbolag som bankerna sneglar på 

Dag 7-14

Revolut marknadsför sig mycket med att de inte har några växlingsavgifter vid valutaväxling och lämpar sig därför extra bra för internationella resenärer. Tyvärr är jag ingen globetrotter. 

En annan funktion som är speciell för Revolut är möjligheten att handla med och växla kryptovalutor som Bitcoin. Men för att göra det krävs att jag tecknar ett premiumabonnemang och betalar 790 kronor per år. Jag avvaktar.

Jag har kopplat mitt Revolut-kort till mitt kreditkort vilket gör att jag börjar klura på en finurlig lösning. Om det går att betala räkningar med Revolut så kan jag betala räkningar på kredit utan någon extraavgift. Det skulle lösa det som de svenska fintechbolagen Billhop och Betalo gjort till sin huvudsyssla – att betala räkningar med kort.  

Det hela visar sig dock komplicerat. Bankgiro och ocr-nummer verkar inte vara så stort internationellt. Jag går till hjälpchatten där jag först möts av roboten "Rita" som inte förstår min fråga. Tappar orken. 

Dag 14 - och vidare. 

Jag hittar till slut ett intressant användningsområde för Revolut. Veckopeng. Revolut är den hittills smidigaste lösningen jag sett för det. Kortet kan fungera som de tidigare Cash-korten och det är enkelt att sätta upp en veckovis inbetalning till kortet. Lätt, säkert och smidigt. 

Men för min del är det inte aktuellt att betala veckopeng än på flera år. Så vad ska jag med Revolut till? Ja, jag vet inte riktigt. 

Det som är fascinerande är att jag på ett par minuter kan skaffa mig ett Revolut-konto som i princip gör allt det jag dagligen behöver från min bank. Och de gör det gratis istället för att som hos bankerna ta ut någon liten smygavgift på 30 kronor i månaden. Revolut ersätter ditt vanliga bankkort utan att du knappt kommer att märka det. Att nå 50 000 kunder i Sverige torde inte vara något som helst problem. 

Epilog

Eftersom jag inte lyckas betala fakturor har jag så smått tröttnat på Revolut. Då plötsligt plingar det till i mobilen. De har öppnat upp premium-tjänsten kryptovalutor. Jag kan nu med ett knapptryck köpa och sälja bitcoin och andra valutor. Jag köper bitcoin för 20 kronor. Jaha. Nu då? 

Nej, trots att jag nu kan följa utvecklingen för mina bitcoin (stadigt sjunkande) är jag inte redo att föra över en större del av min ekonomi till Revolut. Men det ska inte ses som att Revolut får betyget underkänt. Tvärtom. Det är första gången sedan Avanza som jag på allvar funderat på att flytta över en större del av min ekonomi till en ny aktör. 

För den som reser mycket, gillar att förlora pengar på Bitcoin eller vill ha ett smidigt sätt att ge sina tonårsbarn veckopeng så är Revolut tveklöst något att testa. 

Läs mer: Revolut vill nå 50 000 kunder i Sverige innan årsskiftet 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer