Annons

The Beatles till Spotify på julafton

En av musikbranschens mest segdragna konflikter ser ut att gå mot sitt slut. På julafton släpps – äntligen – The Beatles samlade verk på streamingtjänster som Spotify, enligt medieuppgifter. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När Spotify gjorde premiär år 2008 lös många av musikvärldens största namn med sin frånvaro i tjänstens utbud. Metallica, Led Zeppelin och många andra artister vägrade länge att släppa sin musik för uppspelning på dylika musiktjänster, av rädsla för att tappa kontrollen över eller sänka värdet på sina verk.

Men i takt med att Spotify, Apple Music och andra tjänster vuxit på bekostnad av den traditionella skivförsäljningen – strömmad musik står nu för mer än en tredjedel av intäkterna på den amerikanska musikmarknaden – har motståndet minskat. För tre år sedan släppte Metallica sin musik på Spotify. I december 2013 gjorde Led Zeppelin detsamma. Nu ser det ut som att även The Beatles, en av världshistoriens mest populära musikgrupper, är på väg att gå samma väg. 

På julafton ska The Beatles hela skivkatalog göras tillgänglig på mer eller mindre alla världens streamingsajter, bland dem Spotify, Apple Music och Tidal. Det enligt nyhetssajten Recode. Uppgifterna stämmer med vad som publicerades hos musiksajten Billboard för en knapp vecka sedan. 

Qyclqo_AV2M

Vissa artister, som Taylor Swift, fortsätter dock att vara avvaktande mot streamingtjänsterna. Hon har kritiserat Spotify för att inte betala artister tillräckligt för deras musik, men slöt nyligen ett exklusivt avtal med Apple kring tjänsten Apple Music.   

År 2010 slöts ett exklusivt avtal även mellan The Beatles och Apple. Gruppens musik har sedan dess funnits tillgänglig för nedladdning via Itunes, dock har den ej gått att spela upp via streamingtjänsten Apple Music.

Klart är att gruppens musik fortfarande drar en stor publik. När The Beatles-katalogen släpptes för nedladdning på Itunes såldes två miljoner låtar på bara en vecka. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies