Hoppa till innehållet

The End för svenska filmtjänster? Film2Home i konkurs

Filmtjänsten Film 2 Home, som i vintras köpte upp konkurrenten Headweb, har ansökt om konkurs.

"Ägarna höll inte ut till break even", säger vd:n Ulrika Lindwall.

Ulrika Lindwall, vd för Film2home/Plejmo
Ulrika Lindwall, vd för Film2home/PlejmoFoto: TT

Streamingtjänsten Film2Home är Sveriges äldsta och grundades redan 2001. Bolaget har en så kallad video-on-demand-tjänst där användaren kan köpa tillgång till enskilda filmer. Men affärerna har inte varit blomstrande. De senaste två åren har förlusterna legat på runt 15 Mkr per år. 

Konkurrens från såväl amerikanska jättar som HBO och Netflix och illegala sajter som Swefilmer har pressat alla de svenska videostreamingtjänsterna. 

I mars i år ansökte streamingtjänsten Voddler om företagsrekonstruktion efter sju förlustår och över 200 miljoner kronor i investerat kapital. I fjol ansökte också streamingtjänsten Headweb om rekonstruktionsskydd. Bolaget hade då gjort samlade förluster på drygt 50 miljoner kronor. 

Men Film2Home har fortsatt att satsa. I vintras köpte Film2Home upp Headwebb och lanserade en ny tjänst under namnet Plejmo. Samtidigt rekryterades Ulrika Lindwall från jobbet som etableringschef på Spotify för att ta över som ny vd.  

"Vi har haft en investeringsplan. Vi har jagat externa investerare för att kunna skala upp. Det här (konkursen) har kommit väldigt plötsligt för alla inblandade", säger Ulrika Lindwall. 

Film2Homes huvudägare är familjeföretaget Bonver. Alla bolagets representanter lämnade i förra veckan Film2Homes styrelse, och nu i veckan försattes bolaget i konkurs. 

"Bonver har arbetat med det här i över 13 år och investerat mycket pengar. Jag kan inte säga någonting om deras betalningsförmåga men kanske kände de att de inte orkade längre", säger Ulrika Lindwall.

Film2homes och Plejmos streamingsajter ligger fortfarande uppe. Planen är att snabbt hitta en ny ägare utan att verksamheten ska påverkas. 

"Vi var inte långt ifrån break even. Intäkterna har fördubblats från föregående år. Vi gör just nu en plan för att kunna fortsätta verksamheten med nya ägare och har en del nyckelpersoner i branschen bakom oss", säger Ulrika Lindwall. 

Branschen har haft det tufft. Kostnaden för marknadsföring har stigit och man har behövt pressa hårdare för samma resultat.

I och med Film2Homes konkurs finns det nu bara en svensk filmsajt kvar som inte befinner sig under rekonstruktion, SF Anytime. I övrigt har alla ägare gett upp de senaste åren. Totalt handlar det om riskkapital på över 300 Mkr som har gått upp i rök i kampen mot piratsajter och amerikanska jättar.

"Branschen har haft det tufft. Kostnaden för marknadsföring har stigit och man har behövt pressa hårdare för samma resultat", säger Ulrika Lindwall som dock är hoppfull om att hitta en ny ägare som är beredd att satsa på bolaget.

"Vi har intressenter och jobbar intensivt för att kunna fortsätta verksamheten", säger hon. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera