Annons

”The Swiss miss” – så spreds nyheten om Spotify-blundern världen över

Di Digitals reporter Sven Carlsson.
Di Digitals reporter Sven Carlsson.
Flaggblundern vid Spotifys börsnotering i tisdags har fått stort genomslag. Di Digitals Sven Carlsson berättar hur nyheten gick från en personlig tweet till en händelse som kommenterats av alla från New York-börsen till Schweiz konsulat och Spotifys grundare Martin Lorentzon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/New York) Det hela började med att jag och Di:s tv-team stod utanför börsen klockan 8 på morgonen lokal tid. Plötsligt märkte jag att en av de tre amerikanska flaggorna hade bytts ut mot en schweizisk.

Efter lite förvirring insåg vi att börsens personal antagligen hade begått det klassiskt amerikanska misstaget att förväxla Sverige och Schweiz. Jag fotade och twittrade en rad som skulle spridas fort.

En kvart senare hade börsen hissat den svenska flaggan. Börsens säkerhetsvakt bekräftade snart därefter att det rörde sig om ett misstag.

Förfrågningar från svenska och utländska medier började välla in. De ville använda bilden. Jag var den enda som hann fånga blundern, som skedde nästan 90 minuter före börsöppning.

Snart hade alla från Bloomberg till The Times och CNN hört av sig. New York Times var ganska snabba att täcka saken:

Foto:

”The Swiss miss”, skrev Reuters

(Swiss Miss är ett märke på varm choklad i pulverform, USA:s motsvarighet till O'boy i Sverige.)

Några timmar senare twittrade New York-börsen ut en passning till Sverige och Schweiz och neutralitet (när det kommer till prissättning): 

Sweden.se – som drivs av svenska myndigheter för att främja bilden av Sverige utomlands – tog upp saken:

Likaså Schweiz konsulat i New York:

Och Spotify-grundaren Martin Lorentzon.

Bloomberg tog upp det:

Och The Times:

”Flag snafu”, enligt The Guardian:

Schweiziska och ryska nyhetssajter:

 

Dagen efter noteringen återvände jag till New York-börsen. Snackisen i säkerhetskontrollen – framför allt när jag lade fram mitt svenska pass – var gårdagens omtalade blunder.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer