Annons

THQ köper tyskt bolag för 1,2 miljarder – aktien rusar 20 procent

Lars Wingefors, vd för THQ Nordic.
Lars Wingefors, vd för THQ Nordic. Foto: Andreas Reichenberg
Spelbolaget THQ Nordic köper tyska Koch Media. Köpeskillingen uppgår till 121 miljoner euro, motsvarande 1,2 miljarder kronor. Aktien rusar med drygt 20 procent i onsdagens inledande handel. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska spelbolaget THQ Nordic fortsätter sin förvärvsturné. På onsdagsmorgonen stod det klart att bolaget förvärvar Koch Media för 121 miljoner euro på kontant- och skuldfri basis. 

Koch Media är en producent och marknadsförare av digitala underhållningsprodukter i Europa och Nordamerika med studios i Tyskland, Storbritannien och USA. 

Verksamheten består av de tre affärsområdena spel, som huvudsakligen publiceras under varumärkena Deep Silver med AAA-rättigheter som Saints Row, Dead Island och Metro, samt Partner Publishing och film som främst omfattar filmverksamhet på tyska och italienska. 

Läs mer: THQ Nordic köper spelutvecklare för 75 miljoner 

”Koch Media har en lång historik av lönsamhet trots förluster som uppkommit från utgivande av några mindre framgångsrika spel. THQ Nordic är övertygat om att utvecklingsstudiorna Deep Silver, som en del av THQ Nordic, kommer att lyckas leverera minst fyra pågående AAA-spelprojekt”, säger Lars Wingefors, vd för THQ Nordic, i ett pressmeddelande. 

Under perioden april-december landade Koch Medias nettoomsättning på omkring 2 548 miljoner kronor medan det justerade rörelseresultatet uppgick till omkring 296 miljoner kronor. 

”Jag tror helhjärtat på att THQ Nordic är en utmärkt strategisk partner för Koch Media. Förutom att ha lång erfarenhet inom spelutveckling och som förläggare har THQ Nordic kompetens, vilja och kapital för att leverera tillväxt i framtiden”, säger Klemens Kundratitz, vd för Koch Media, i en kommentar. 

THQ Nordic bjöd på ett riktigt nyhetsbatteri på onsdagsmorgonen och presenterade även sina senaste kvartlassiffror. Nettoomsättningen landade på 255,4 miljoner kronor var en ökning på 99 procent jämfört med samma kvartal 2016. 

Läs mer: Experterna tror på fler spelaffärer 2018 

”Vi höll en hög lanseringstakt under kvartalet med elva nya lanseringar, varav nio baserade på våra egna varumärken. 74 procent av nettoomsättningen kom från nya lanseringar under kvartalet och 26 procent från den befintliga spelportföljen. Det är glädjande att konstatera att 82 procent  av fjärde kvartalets nettoomsättning kom från egna titlar och 18 procent från förlagstitlar”, skriver Lars Wingefors, vd för THQ Nordic i rapporten. 

Rörelseresultatet landade på 102 Mkr, vilket kan jämföras med 50,6 Mkr under samma period 2016, medan resultatet efter skatt uppgick till 73,4 Mkr. 

Beskeden fick ett varmt mottagande av marknaden och aktien rusar med drygt 20 procent i onsdagens inledande handel. Följ kursutvecklingen här.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies