Annons

THQ Nordic höjer resultatet – aktien stiger

THQ Nordics vd Lars Wingefors
THQ Nordics vd Lars Wingefors Foto: Jack Mikrut
Rörelseresultatet ökade med över 270 procent för spelutvecklaren THQ Nordic under det tredje kvartalet och nettoomsättningen slog rekord. Samtidigt meddelar bolaget att man förvärvar sektorskollegan Coffee Stain. Aktien stiger.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spelbolaget THQ Nordic redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar på knappt 215 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2018. Det är en ökning med knappt 521 procent jämfört med motsvarande period förra året. 

Genomsnittet av fyra analytikers estimat låg på 194 miljoner, enligt Bloomberg News. Ebitda-marginalen landade på 17 procent.

Åtta minuter efter börsens öppning hade aktien stigit med med knappt 5 procent till 172 kronor. Följ aktiekursen här.

Ökningen räknat i ebit-resultatet var betydligt lägre men fortfarande respektabla 278 procent. Ebit-resultatet landade på 90,8 Mkr och ebit-marginalen uppgick till 7 procent.

Avskrivningarna för immateriella anläggningstillgångar uppgick till 119,5 Mkr, upp rejält från 10 Mkr under motsvarande period förra året. Avskrivningarna på materiella anläggningstillgångar ökade samtidigt från 0,,6 till 4,6 Mkr i årstakt.

Läs mer: ”Hårt slag mot spelbranschen när Robur-förvaltarna lämnar” 

Nettoomsättningen uppgick till rekordhöga 1.273 Mkr. Här hade analytikerna räknat med 1.046 miljoner, enligt Bloomberg News. Det är också en kraftig ökning jämfört med fjolåret, då nettoomsättningen uppgick till 84,7 Mkr under motsvarande period.

Grundaren och vd:n Lars Wingefors flaggar för fortsatta lanseringar under slutet av året och början av nästa år.

”Inför de två kommande kvartalen är vi förväntansfulla inför våra viktiga releaser av Darksiders 3 och Metro Exodus. Vid slutet av kvartalet hade vi 55 spel under utveckling, varav 35 ännu inte utannonserade”, skriver han i en kommentar.

I samband med rapporten meddelas också att THQ Nordic förvärvar spelutvecklaren Coffee Stain Studios, som bland annat ligger bakom det populära spelet Goat Simulator från 2014. Den preliminära köpeskillingen uppgår till 317 Mkr. 

Coffee Stain beräknas nå en nettoomsättning på 200-250 Mkr och ett ebt-resultat på 100-150 Mkr under det kommande verksamhetsåret.

”Vi skapar ett kompletterande ben för THQ Nordic. Coffee Stain är ett passionerat och mycket kompetent team som skapar och ger ut grymma spel. Efter några år utan några större releaser ser pipelinen stark ut, med nya spelreleaser av till exempel Satisfactory och Deep Rock Galactic”, skriver Lars Wingefors i ett pressmeddelande.

Senare samma morgon meddelar THQ Nordic också att bolaget förvärvat 90 procent av aktierna i Helsingforsbaserade Bugbear Entertainment med option på de återstående 10 procenten.

Bugbear arbetar med Wreckfest, ett racing-spel som THQ Nordic varit förläggare för sedan förra året. Den exakta köpeskillingen offentliggörs inte utan THQ Nordic nöjer sig med att uppge att den överensstämmer med "ledningens uppskattade royalties till Bugbear under de kommande tre åren".

(Di Digital/Nyhetsbyrån Direkt)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer