Annons

Tidal utreds för fusk med lyssnardata

Beyoncé och Jay-Z.
Beyoncé och Jay-Z. Foto: Mark J. Terrill
Jay-Z:s Spotify-utmanare utreds för fusk med lyssnardata. Den norska ekobrottsmyndigheten misstänker att Tidal trollat fram 320 miljoner falska lyssningar på låtar av Beyoncé och Kanye West.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Norska ekobrottsmyndigheten Økokrim har undersökt frågan sedan förra hösten. Undersökningen är fortfarande i ett tidigt skede, men flera före detta anställda vid Tidal ska redan ha förhörts, enligt Dagens Næringsliv. Den norska affärstidningen skriver att 320 miljoner falska spelningar ska ha registrerats för artisterna Beyoncé, som är Jay Z:s hustru, och Kanye West, som tidigare vad delägare i Tidal. Detta ska ha inneburit att de och deras skivbolag fått för höga utbetalningar, på bekostnad av andra artister.

Sedan uppgifterna först publicerades i norska medier har Tidal hyrt in ett externt cybersäkerhetsföretag. Detta för att undersöka eventuell manipulation.

Läs mer: Skuldkaos för Spotify-utmanaren – bränt en miljard 

Det var 2015 som artisten Jay-Z köpte det svensk-norska bolaget Aspiro för en halv miljard kronor. Bolaget hade då lanserat musikströmningstjänsten Tidal och Jay-Z samlade en celeber skara artister som ställde sig bakom Tidals lansering. 

Trots den spektakulära lanseringen har bolaget inte lyckats hävda sig i kampen med Spotify och Apple Music. Under verksamhetsåret 2017 gjorde Tidal en förlust på strax över 350 miljoner kronor. Fram till 2018 uppgår den samlade förlusten till över 900 miljoner kronor. Hur stor förlusten blev i fjol är ännu inte känt, men bolaget skriver i bokslutet att förlusten ”väntas bli betydligt mindre än 2017”.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer