Hoppa till innehållet

Tidigare Avanza-chefen satsar på smålån

Avanzas tidigare vd Nicklas Storåkers går in som styrelseordförande i nystartade lånebolaget Monetise. 

Grundarteamet Martin Roxland, Oliver Mohseni,Olle Lundin, Marcus Mossberg och Kristina Kockum, samt investeraren Nicklas Storåkers.
Grundarteamet Martin Roxland, Oliver Mohseni,Olle Lundin, Marcus Mossberg och Kristina Kockum, samt investeraren Nicklas Storåkers.Foto: Carl Lemon.

Fintech-sektorn är glödhet i Sverige. I förra veckan tog Izettle in över en halv miljard i riskkapital. Nu är det en liten uppstickare som flygit under radarn som tar in ingen mindre än den tidigare Avanza-vd:n Nicklas Storåkers som investerare och styrelseordförande. 

Låneföretaget Monetise grundades i november i fjol. Affärsidén är att låna ut pengar till småföretag utan säkerhet, en sorts blancolån. Krediterna ges utan ränta men låntagarna betalar en avgift på 10 procent av lånet. 

"Vi vänder oss till småföretagare inom till exempel handel och restaurang som tidigare inte haft tillgång till finansiering", säger medgrundaren Kristina Kockum. 

Lånebedömningen bygger på en kassaflödesanalys. Företagen lånar pengar direkt via bolagets sajt och betalar sedan av lånet som en andel av kassaflödet, normalt inom sex månader. 

"Typexemplet är en restaurangägare som vill bygga en uteservering. Det är lätt att räkna hem men krångligt att låna pengar till hos banken", säger Kristina Kockum. 

Hur mycket pengar Nicklas Storåkers går in med i Monetise vill bolaget inte avslöja. Klart är i alla fall att Avanza-veteranen går in som styrelseordförande. 

Idén om att erbjuda enkla, snabba lån till småföretag baserat på kassaflöden är något som fått fäste globalt. Det amerikanska bolaget Square erbjuder sedan en tid tillbaka denna lösning. I samband med Izettles finansieringsrunda i förra veckan meddelade också de att de nu kommer att erbjuda krediter enligt en liknande modell. 

Läs mer om Fintech!

Innehåll från Leksands KnäckebrödAnnons

Klimatmärkt knäckebröd – en investering i framtiden

Leksands Knäckebröd är ett av tre svenska livsmedelsföretag som kan skryta med klimatmärkning på sina förpackningar.

– Det är ett sätt att kommunicera vårt starka fokus på hållbarhet och klimat. Att kartlägga hela produktionskedjan ger oss en fullständig bild av var vi står oss idag och ett bra underlag för framtida förbättringar, säger Peter Joon, företagets vd.

Det finns mycket man kan lära sig genom att läsa det finstilta på en matförpackning. Numera kan man även kan få information om en varas hållbarhet och klimatavtryck. Enbart tre svenska företag har klimatmärkning på sina förpackningar och Leksands Knäckebröd är ett av dem.

– Vi har jobbat hårt med hållbarhetsarbetet under många år. 2021 tog vi steget fullt ut och började klimatmärka vårt knäckebröd.

Leksands Knäckebröd följer brödets påverkan på miljön hela vägen från fält till butik.

– Vi kartlägger hela produktionskedjan i detalj. I beräkningen inkluderas allt från råvaror och jordbruk, tillverkning, energiavfall i produktion och förpackningsmaterial såväl som transporter till butik och konsumentsvinn.

Hållbar produktion under två sekler

Produkterna har ett genomsnittligt klimatavtryck på 0,578 CO2e per kilo.

– Det är kul att äntligen svart på vitt kunna visa hur bra vi är. Detta är en riktigt bra siffra, men vi ska bli ännu bättre, säger Peter Joon, vd och sjätte generationens bagarmästare.

Peter berättar att företaget jobbade med hållbarhet redan på 1950-talet, då hans farfar började återvinna värmen från ugnarna som ett led i att sänka energikostnaderna. Vid närmare eftertanke, menar Peter, har inriktningen mot hållbarhet funnits ända sedan starten på 1800-talet.

– Vi har en gammal ärofull traditionen som vi förvaltar och utvecklar för kommande generationer. Min gammelfarmors mormor Jakobs Karin visste att man måste hushålla med resurserna. Vi fortsätter i samma anda nästan tvåhundra år senare.

Höga krav på råvaror

Peter berättar om alla de åtgärder som gör att Leksands Knäckebröd kan skryta med ett lågt klimatavtryck:

– Vi väljer närodlad råg och hämtar vatten från vår egen källa i Badelundaåsen. Vi byter bilar och frakter till fossilfria alternativ och ska installera solpaneler på bageriets tak. Vi har tagit bort all plast i kassar, muggar och kartongband och återvinner all värme från ugnarna till lokalvärme och varmvatten. Ugnarna värms med grön och lokalproducerad el, främst från Trängslet i Älvdalen.

Förbättringar för kommande generationer

Det är inte dyrare att vara grön, menar Peter Joon.

– Vi måste alltid var konkurrenskraftiga prismässigt. Miljöarbetet och besparing går ofta hand i hand. Att vi tar tillvara all överskottsvärme från ugnarna och använder den för uppvärmningen av lokalerna och allt varmvatten sparar både pengar och energi.

Hållbarhetsarbete kan kommuniceras på två sätt – genom att man slår sig på bröstet eller jobbar med ödmjuk självkritik. Enligt Peter Joon väljer Leksands Knäckebröd det sistnämnda.

– Vi har infört klimatmärkningen för att kunna genomföra framtida förbättringar där de ger bäst resultat. Vi är ett familjeföretag och vi tittar inte på kvartalsekonomi – vi tittar på sekel. Min tid som vd är bara en kort stund och sedan tar någon annan över. Leksands Knäckebröd ska leva i många generationer till, då är det minsta vi kan göra att ha ett fortsatt starkt fokus på hållbarhet och klimat, avslutar Peter.

 

 

Mer från Leksands Knäckebröd

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Leksands Knäckebröd och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera