Hoppa till innehållet

Tidigare finansministern fattar klubban i digitalt bolånebolag

Erik Åsbrink blir ny styrelseordförande i bolåneutmanaren Hypotekets fondbolag. ”För oss är det viktigt att bygga upp en finansiellt stabil struktur som håller även när kommande finanskriser slår till. Då är Erik Åsbrinks erfarenhet ovärderlig”, säger Hypotekets medgrundare Dag Wardaeus.

Hypotekets grundare Dag Wardaeus och Carl Johan Nordquist. Förre finansministern Erik Åsbrink.
Hypotekets grundare Dag Wardaeus och Carl Johan Nordquist. Förre finansministern Erik Åsbrink.

Hypoteket har sedan våren 2018 lånat ut närmare 5 miljarder kronor till svenska bolånekunder. Nu får bolåneutmanaren – med mediejätten Schibsted som storägare – förstärkning av Erik Åsbrink (S) som var finansminister åren 1996-1999.

Han går in som styrelseordförande i Hypoteket Fondförvaltning som sköter om bolagets bolånefonder. Bolaget är juridiskt särkopplat från Hypoteket Bolån som är de som ger ut bolånen och bland annat håller i kundtjänsten.

Läs även: ”700 miljarder kronor är up for grabs” – bolåneuppstickarna ökar utlåningen med 60 procent 

Dag Wardaeus, som är medgrundare av Hypoteket, lyfter fram den förre finansministerns bakgrund som en fördel bland annat när det gäller att resa kapital till fonderna – det vill säga de pengar som sen ska lånas ut till kunderna.

”För oss är det viktigt att bygga upp en finansiellt stabil struktur som håller även när kommande finanskriser slår till. Då är Erik Åsbrinks erfarenhet ovärderlig. Han har varit aktiv i svensk finanspolitik sedan 1980-talet”, säger han.

Gör ni er redo för snabbare tillväxt?

”Vi jagar vi inte miljard för miljard. Det är viktigare att bolaget byggs på rätt sätt. Vi ser det här som ett paradigmskifte på bolånemarknaden och vi skräms inte av att det kan ta några decennier att bygga något riktigt stort.”

Hur växer ni i siffror?

”Utslaget över tid så lånar vi nu ut några hundratals miljoner kronor i månaden. Det har varit lugnare under sommaren.”

Till styrelsen i Hypoteket Fondförvaltning ansluter dessutom Marie Lidgard, som grundade Fondbolagens förening, och Adrian Westman som varit informationschef på Nordnet och nu är partner på pr-byrån Fogel & Partners.

Läs även: Åsbrink: Småföretagare ett nytt skattefrälse - ”ökar klyftorna” 

”Jag är övertygad om att vi rör oss mot en mer transparent och rättvis bolånemarknad, med pressade marginaler. Hypoteket driver den utvecklingen och jag är mycket imponerad av det grundarna har åstadkommit hittills. Därför var det naturligt för mig att tacka ja till att bli styrelseordförande”, säger Erik Åsbrink i en kommentar.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera