Annons

Tidigare finansministern fattar klubban i digitalt bolånebolag

Hypotekets grundare Dag Wardaeus och Carl Johan Nordquist. Förre finansministern Erik Åsbrink.
Hypotekets grundare Dag Wardaeus och Carl Johan Nordquist. Förre finansministern Erik Åsbrink.
Erik Åsbrink blir ny styrelseordförande i bolåneutmanaren Hypotekets fondbolag. ”För oss är det viktigt att bygga upp en finansiellt stabil struktur som håller även när kommande finanskriser slår till. Då är Erik Åsbrinks erfarenhet ovärderlig”, säger Hypotekets medgrundare Dag Wardaeus.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hypoteket har sedan våren 2018 lånat ut närmare 5 miljarder kronor till svenska bolånekunder. Nu får bolåneutmanaren – med mediejätten Schibsted som storägare – förstärkning av Erik Åsbrink (S) som var finansminister åren 1996-1999.

Han går in som styrelseordförande i Hypoteket Fondförvaltning som sköter om bolagets bolånefonder. Bolaget är juridiskt särkopplat från Hypoteket Bolån som är de som ger ut bolånen och bland annat håller i kundtjänsten.

Läs även: ”700 miljarder kronor är up for grabs” – bolåneuppstickarna ökar utlåningen med 60 procent 

Dag Wardaeus, som är medgrundare av Hypoteket, lyfter fram den förre finansministerns bakgrund som en fördel bland annat när det gäller att resa kapital till fonderna – det vill säga de pengar som sen ska lånas ut till kunderna.

”För oss är det viktigt att bygga upp en finansiellt stabil struktur som håller även när kommande finanskriser slår till. Då är Erik Åsbrinks erfarenhet ovärderlig. Han har varit aktiv i svensk finanspolitik sedan 1980-talet”, säger han.

Gör ni er redo för snabbare tillväxt?

”Vi jagar vi inte miljard för miljard. Det är viktigare att bolaget byggs på rätt sätt. Vi ser det här som ett paradigmskifte på bolånemarknaden och vi skräms inte av att det kan ta några decennier att bygga något riktigt stort.”

Hur växer ni i siffror?

”Utslaget över tid så lånar vi nu ut några hundratals miljoner kronor i månaden. Det har varit lugnare under sommaren.”

Till styrelsen i Hypoteket Fondförvaltning ansluter dessutom Marie Lidgard, som grundade Fondbolagens förening, och Adrian Westman som varit informationschef på Nordnet och nu är partner på pr-byrån Fogel & Partners.

Läs även: Åsbrink: Småföretagare ett nytt skattefrälse - ”ökar klyftorna” 

”Jag är övertygad om att vi rör oss mot en mer transparent och rättvis bolånemarknad, med pressade marginaler. Hypoteket driver den utvecklingen och jag är mycket imponerad av det grundarna har åstadkommit hittills. Därför var det naturligt för mig att tacka ja till att bli styrelseordförande”, säger Erik Åsbrink i en kommentar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer