Annons

Tidsfråga innan Vision kommer till Norden

Viktor Ström, reporter på Di Digital.
Viktor Ström, reporter på Di Digital.
Jättefonden Vision har kastat om riskkapitallandskapet. Räkna med att den snart kliver in i Norden. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Våren 2016 ändrades spelplanen på den svenska riskkapitalmarknaden. Det var som att en ny tävlande dök upp på elcykel mitt i klungan. Kunde man verkligen göra så?

Riskkapitalbolaget EQT hade gett sig in i kampen om de unga teknikbolagens gunst med dotterbolaget EQT Ventures. Det som var speciellt var att EQT Ventures första fond också var den största som skådats i Sverige. Med 5,3 miljarder kronor i kassan cyklade man bekvämt förbi etablerade aktörer som Creandum och Northzone.

Masayoshi Son gör nu samma sak på en global skala. Softbanks Vision Fund är mer än 150 gånger större än EQT Ventures och får alla världens teknikinvesterare att framstå som tomtenissar bredvid en NBA-spelare. Givetvis leder det till samma skepsis och gnissel som det gjorde i Sverige. Är fonden inte lite för stor, lite för aggressiv, lite för riskfylld?

Det kan verka paradoxalt för en bransch vars inofficiella motto är ”Hit big or miss big” att det klagas på att en annan investerare tar för mycket risk. Men inte ens riskkapitalisterna är immuna från ryggmärgsreflexer när deras bransch skakas om på samma sätt som de själva skakat om så många branscher tidigare.

Läs mer: Här är techinvesterarnas största satsningar i år 

Till branschens försvar ska dock sägas att de nu är snabba på att ställa om till den nya verkligheten som Vision skapat. En av teknikbranschens trendgurus, Mary Mekker, meddelade i helgen att hon lämnar riskkapitalbolaget Kleiner Perkins för att starta en egen fond. Kleiner Perkins är ett av de välrenommerade bolag som hamnat på efterkälken när Vision pressat undan konkurrenterna med sockrade miljarderbjudanden till startupgrundare. Andra äldre riskkapitalfirmor i Silicon Valley har svarat på Visions intåg genom att själva ta in allt större fonder. Trenden med större fonder och senare investeringar syns också i Sverige. Efter EQT Ventures 5,3-miljardersrekord kontrade Niklas Zennströms Atomico med en fond på 6,2 miljarder kronor.

Än så länge har Vision inte gjort några investeringar i Sverige. Men man bör nog räkna med att Masayoshi Son sätter ned en flagga även i den svenska snön så småningom.

I våras investerade Softbank Ventures, dock inte Vision, i det svenska sociala fiskenätverket Fishbrain. Andra case som borde passa Masayoshi Son sträcker sig från det lilla Malmöföretaget Mapillary som skapar en databas av kartbilder till nyligen uppdelade MTG:s e-sportsdel. Utanför Sveriges gränser finns också taxiföretaget Careem som grundats av svensken Magnus Olsson och tveklöst finns på Visions radar.

Med Visions enorma kapitalövertag kan de trycka sig in var helst de önskar. Så frågan är egentligen bara när Vision vill hälsa på oss här uppe i norr.

Läs mer: Japansk visionär ska köpa framtiden för 900 miljarder  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer