Annons

Tiktok-ägare lanserar censurerad sökmotor

Zhang Yiming har grundat Bytedance.
Zhang Yiming har grundat Bytedance.
Peking-baserade Bytedance utmanar de kinesiska techjättarna och går in på nya affärsområden. Nu startar de en sökmotor – med censur. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kinesiska Bytedance är ett av världens högst värderade startupbolag med ett uppskattat värde på 75 miljarder dollar, motsvarande 717 miljarder kronor. 

De har gjort sig kända som ägare till appen Tiktok, som möjliggör för användarna att skapa korta, uppemot 15 sekunder långa, musikvideokreationer. På så sätt liknar tjänsten den nedlagda videotjänsten Vine, som ägdes av Twitter.

Nu lanserar bolaget sökmotorn Toutiao Search, rapporterar CNBC. Därmed utmanar de techjätten Baidu, som är den dominerande sökmotorn i Kina.

Läs mer: Efter Ubers tvekan – Volvo tecknar avtal med kinesisk sökjätte 

Att bolaget nu rör sig utanför sitt tidigare område inom nyheter och videor ställer dem i stark konkurrens, bland annat mot techkoncernen Tencent.

Bolaget gick nyligen ut och berättade att de lanserar en egen mobiltelefon. Om den lanseras blir det Bytedances första satsning på hårdvara. 

Läs mer: Kinesiska techjätten bekräftar: Släpper egen mobiltelefon 

Bolaget gick nyligen ut i sociala medier och berättade att de har anställt experter från sökmotorerna Google, Baidu och Bing.

Toutiao Search kommer att finnas i Bytedances flaggskeppsdomän, plattformen Jinri Toutiao. Toutiao Search censurerar sökningarna, liksom andra kinesiska sökmotorer, enligt Reuters. 

Till skillnad från många andra kinesiska techföretag har Bytedance en stor användarbas utanför hemlandet, bland annat i Indien och USA, tack vare den globala succén Tiktok.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer