Annons

Tiktok följer teknikjättarna ut ur Hongkong – i förmodad kupp

Tiktok är en social media-app från kinesiska Bytedance.
Tiktok är en social media-app från kinesiska Bytedance. Foto: Shiho Fukada
Den kinesiska teknikjätten Bytedance tänker ta bort sin app Tiktok i Hongkong. Detta efter att Kina infört en ny kontroversiell säkerhetslag i regionen. Samtidigt överväger USA att förbjuda just Tiktok – på grund av Bytedance nära band till Kina.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Teknikjättar som Facebook, Google och Twitter tänker göra förändringar i sina respektive verksamheter i Hongkong. Detta efter att Kina beslutat om en säkerhetslag som bland annat innebär att fastlandet får sin egen polisstyrka i regionen.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att Bytedance utträde ur Hongkong kommer att ske inom ett par dagar. 

BBC rapporterar å sin sida att det finns ett strategiskt element bakom Tiktok-beslutet, nämligen att avfärda kritik att bolaget har nära kopplingar till den kinesiska staten.

Att visa att man inte ställer sig bakom säkerhetslagen framstår i den meningen som en pr-kupp i tider då Tiktok själva, på flera håll i världen, stöter på motstånd.

Läs mer: Indien förbjuder Tiktok, Wechat och andra kinesiska appar

Så sent som under måndagen sa till exempel USA:s utrikesminister Mike Pompeo att landet ser över ett förbud mot Tiktok och andra kinesiska sociala medie-appar. Detta i en intervju med Fox News.

Trumps utrikesminister uttalar en oro för att de amerikanska användarna ”delar privat information med det kinesiska kommunistpartiet”.

Tidigare har USA och flera andra länder i väst använt samma argument vid ett förbud mot den kinesiska telekomjätten Huaweis produkter.

Tiktok har under en längre tid försökt distansera sig från moderbolaget, som startade appen just för den internationella marknaden. Bolaget har tidigare intygat att all data från amerikanska användare finns i USA och Singapore, och inte i Kina.

(Finwire/TT/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer