Annons

Tiktok vill inte betala 45 miljarder kronor till USA för Trumps ”patriotiska utbildning”

USA:s president Donald Trump och Bytedances grundare Zhang Yiming.
USA:s president Donald Trump och Bytedances grundare Zhang Yiming. Foto: TT.
Donald Trump menar att Tiktoks ägarbolag Bytedance gått med om att betala cirka 45 miljarder kronor till en fond som ska utbilda amerikanska ungdomar i patriotism. Nu dementeras det helt och hållet av det kinesiska teknikföretaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det kinesiska moderbolaget Bytedance är nära att släppa kontrollen över delar av den populära videoappen Tiktok. Nya intressenter i den amerikanska verksamheten är mjukvarujätten Oracle tillsammans med detaljhandelskedjan Walmart.

Bytedance kommer formellt fortsatt att vara ägare av bolaget, men Oracle och Walmart går in som garanter i ett partnerskap för att säkerställa att användardata inte ska hamna i orätta händer.

Någon överföring av Tiktok-algoritmen kommer det inte bli tal om, enligt Bytedance. Lösningen blir i stället att amerikanska Oracle får ”insyn i källkoden”.

Trump-administrationen bekräftade under helgen att affär är nära förestående. USA har varit på väg att förbjuda Tiktok på grund av misstankar om att deras kinesiska ägare utgör ett säkerhetshot.

Donald Trump har uttalat att det nya företaget kommer att etablera ett huvudkontor i USA, som ”nog hamnar i Texas” och ”skapar 25 000 nya jobb.”

Som en del av affären har de inblandade aktörerna, enligt Trump, gått med på villkoret att bidra till en fond på 5 miljarder dollar eller motsvarande 45 miljarder kronor. 

Pengarna ska användas för olika statliga utbildningsinsatser ”för patriotism” i USA. Det handlar om ett historieprojekt där det utbildningsväsendet ska lära barn ”den verkliga historien om USA och inte fejkhistorien om USA”, enligt presidenten.

”Han jag vetat att de skulle säga ja så snabbt hade jag ju krävt mer”, kommenterade Trump, och tillade: ”Vi ska stoppa den radikala indoktrineringen av våra studenter och återställa en patriotisk utbildning i våra skolor.”

Men nu framkommer uppgifter om att Bytedance inte vill betala affärspremien på 5 miljarder dollar.

”Den så kallade skattebetalningen av 5 miljarder dollar till USA är en prognos för den bolagsskatt som Tiktok kommer behöva betala för affärsutveckling de närmaste åren. Den egentliga skattesumman måste dock bedömas utefter den verkliga utveckling som kommer ske och utifrån skattestrukturer i USA. Denna skattebedömning har således inget att göra med detta samarbetsavtal”, skriver Bytedance i ett uttalande.

Läs mer: Trump ger Tiktok-avtalet grönt ljus: ”Nära en fantastisk deal” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer