Annons

Vinden vänder: Tillväxten dyker för bolåneutmanare

Bolåneuppstickaren Stabelo ser en avmattning i bolånevolymen.
Bolåneuppstickaren Stabelo ser en avmattning i bolånevolymen. Foto: TT
Efter att bolånekunderna strömmat till uppstickaren Stabelo börjar nu kundtillväxten att sina. Priskriget kan bli avgörande för vem som snor åt sig flest kunder från storbankerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stabelo, som har Avanza som delägare, har trots ett starkt första kvartal nu börjat se trögare tider.

I slutet av mars hade bolaget nått 7 miljarder kronor i utlåning via bolagets erbjudande Bolån+ och i januari låg ökningen på bolånevolymen jämfört med december på 28 procent.

Läs mer: Avanzas utmanare drar iväg – har tecknat bolån för 7 miljarder 

Nu ser det dock ut som att bolaget är i en uppförsbacke sett till tillväxten på kunder. 

I februari ökade bolånevolymen med 19 procent jämfört med januari, i mars hade ökningen sjunkit till 10 procent och enligt färsk statistik för april månad sjönk tillväxten på lånevolymen till 4 procent.

Totalt ligger nu Stabelos utlåning på 7,3 miljarder kronor.

”När det gäller bolåneaffären över huvud taget så handlar det mycket om pris. Stabelo har en bra ränta på sitt bolån i dag men är samtidigt inte den som ligger lägst”, säger Avanzas chef för investerarrelationer Sofia Svavar.

I november förra året avancerade Stabelo i priskriget om bolånekunderna genom att sänka räntan till rekordlåga 1,09 procent. Men bolaget backade snabbt när man höjde tremånadersräntan till 1,34 procent, den nuvarande nivån, efter att Riksbanken dessförinnan höjt reporäntan till -0,25 procent.

Efter höjningen ser alltså kundtillströmningen ut att ha avmattats för Stabelo. 

Desto aggressivare i prispressen är konkurrenten Hypoteket, backat av Schibsted, som har ett erbjudande om 1,28 procent på tremånadersräntan. 

Avanzas vd Rikard Josefson vill inte kommentera om Avanza nu trycker på för att Stabelo ska sänka räntan.

Finns det anledning för Avanza att trycka på hårdare för att Stabelo ska gå in hårdare i priskriget?

”Vi ser en ökad konkurrens och priset blir mer relevant och hur vi kommer förändra det, det är en dialog vi har med Stabelo. Vi ser alltid över våra erbjudanden och vår konkurrenskraft.”

Är det en brinnande fråga just nu i och med de senaste månadernas siffror för Stabelo?

”Nej, prissättning är alltid en brinnande fråga. Det är en fråga som diskuteras eftersom konkurrensen ökat.”

Även Stabelos grundare Hampus Brodén håller med om att priset påverkar bolånekundernas val av långivare.

”Exakt månadsvolym för oss beror dels på vår egen prissättning men också lite grann på vad andra banker gör i termer av kampanjer och annat”, skriver han i ett sms till Di Digital.

Några definitiva besked om potentiella kunder kan vänta sig någon prispress från Stabelos håll vill Hampus Brodén dock inte ge.

Under torsdagen skördades bolånekrigets första offer när Alma Bolån meddelade att man ger upp, det innan man ens hunnit lansera sitt erbjudande.

Läs mer: Bolånekrigets första offer: Uppstickaren ger upp 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer