Hoppa till innehållet

Tillväxtverket startar program för svenska bolag som vill till Mellanöstern

I samband med världsmötet Expo 2020 i Dubai i höst anordnar myndigheten Tillväxtverket en accelerator för kvinnogrundade bolag. ”Vi vill öka kunskapen om marknaderna i Mellanöstern och Nordafrika”, säger projektledaren Dawn Nordenblank.

Stadssiluett av Dubai och Dawn Nordenblank som är projektledare på Startup Sweden och ansvarig för acceleratorprogrammet Access Mena.
Stadssiluett av Dubai och Dawn Nordenblank som är projektledare på Startup Sweden och ansvarig för acceleratorprogrammet Access Mena.Foto: Annika Derwinger Falkuggla

I samband med Sveriges medverkan på Expo 2020 i Dubai har Startup Sweden, som under Tillväxtverkets flagg stöttar svenska startupbolag, tagit initiativ till ett acceleratorprogram. Det går under namnet Access Mena och anordnas tillsammans med myndigheten Svenska Institutet, som jobbar för att öka intresset kring Sverige som land.

”Expo 2020 har flyttats fram ett år på grund av pandemin och och man hade initialt räknat med totalt 25 miljoner deltagare under de sex månader det pågår. Vi håller tummarna för att det går att ses i Dubai för programmet den 17–21 oktober i år”, säger Dawn Nordenblank, som är projektledare för Access Mena på Startup Sweden. 

Hon har själv bott i Dubai i åtta år och är ursprungligen från Australien.

Expo 2020 är ett världsmöte för kunskapsutbyte och tanken är att tio svenska och tio internationella företag ska samlas under en vecka i oktober för att undersöka marknader i Mellanöstern och Nordafrika. 

Mena-regionen – ett samlingsnamn för de 18 länderna i Mellanöstern och Nordafrika – är relativt outforskad från svenskt håll. Men det finns några mer kända exempel med en svensk grundare, som den numera Uber-ägda taxitjänsten Careem.

Kriterierna för bolagen som kan söka till acceleratorn är att man har minst en kvinnlig grundare som äger en betydande del av bolaget. Och att man antingen ska vara på väg att etablera sig i någon av Mena-länderna eller har en tjänst som kan passa in den regionen. 

En jury tillsammans med Startup Sweden och Svenska Institutet kommer att avgöra vem som får chans att delta i Access Mena. Programmet är kostnadsfritt, men deltagarna står för resa och boende på plats i Dubai.

Läs också: Tillväxtverket i ny rapport: Bolag grundade av kvinnor tjänar mer

Acceleratorn går ut på att entreprenörerna får möjlighet att sätta sig in mer i marknaden, ekosystemet och vad som behöver vara på plats för en etablering. 

”Vi vill öka kunskapen kring Mena och deltagarna kommer att få träffa lokala investerare, potentiella kunder och partners på plats. Vi satsar på att ha ett interaktivt och konkret program”, säger Dawn Nordenblank.

Mena-regionen har totalt 600 miljoner invånare och många unga teknikintresserade människor. En miljard dollar, motsvarande runt 8,3 miljarder kronor, investerades i techföretag där i fjol.

”Förenade Arabemiraten, som är en del av Mena, har en vision om att bli en kunskapsekonomi och inte behöva förlita sig så mycket på oljan. Det finns en stor potential i regionen och vi kan erbjuda ett lokalt nätverk”, säger Dawn Nordenblank.

För att marknadsföra programmet och förbereda deltagarna kommer Startup Sweden att publicera åtta inspirationspoddar med kvinnliga grundare som driver bolag i Mena-området.

”Arabiska kvinnor är ofta väldigt entreprenöriella”, säger Dawn Nordenblank.

Först ut är Loulou Khazen Baz som grundat frilansnätverket Nabbesh.com, Mai Medhat som grundat vr-eventplattformen Eventtus och Ulrika Hedlund som är en svensk entreprenör på plats.

Startup Sweden har tidigare anordnat ett par ”femtech bootcamps” i Sverige, och acceleratorn i Dubai är en utveckling av det konceptet.

Läs också: Putsar underrepresenterade entreprenörer till investeringsklara

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera