Annons

Tillväxtverket startar program för svenska bolag som vill till Mellanöstern

Stadssiluett av Dubai och Dawn Nordenblank som är projektledare på Startup Sweden och ansvarig för acceleratorprogrammet Access Mena.
Stadssiluett av Dubai och Dawn Nordenblank som är projektledare på Startup Sweden och ansvarig för acceleratorprogrammet Access Mena. Foto: Annika Derwinger Falkuggla
I samband med världsmötet Expo 2020 i Dubai i höst anordnar myndigheten Tillväxtverket en accelerator för kvinnogrundade bolag. ”Vi vill öka kunskapen om marknaderna i Mellanöstern och Nordafrika”, säger projektledaren Dawn Nordenblank.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I samband med Sveriges medverkan på Expo 2020 i Dubai har Startup Sweden, som under Tillväxtverkets flagg stöttar svenska startupbolag, tagit initiativ till ett acceleratorprogram. Det går under namnet Access Mena och anordnas tillsammans med myndigheten Svenska Institutet, som jobbar för att öka intresset kring Sverige som land.

”Expo 2020 har flyttats fram ett år på grund av pandemin och och man hade initialt räknat med totalt 25 miljoner deltagare under de sex månader det pågår. Vi håller tummarna för att det går att ses i Dubai för programmet den 17–21 oktober i år”, säger Dawn Nordenblank, som är projektledare för Access Mena på Startup Sweden. 

Hon har själv bott i Dubai i åtta år och är ursprungligen från Australien.

Expo 2020 är ett världsmöte för kunskapsutbyte och tanken är att tio svenska och tio internationella företag ska samlas under en vecka i oktober för att undersöka marknader i Mellanöstern och Nordafrika. 

Mena-regionen – ett samlingsnamn för de 18 länderna i Mellanöstern och Nordafrika – är relativt outforskad från svenskt håll. Men det finns några mer kända exempel med en svensk grundare, som den numera Uber-ägda taxitjänsten Careem.

Kriterierna för bolagen som kan söka till acceleratorn är att man har minst en kvinnlig grundare som äger en betydande del av bolaget. Och att man antingen ska vara på väg att etablera sig i någon av Mena-länderna eller har en tjänst som kan passa in den regionen. 

En jury tillsammans med Startup Sweden och Svenska Institutet kommer att avgöra vem som får chans att delta i Access Mena. Programmet är kostnadsfritt, men deltagarna står för resa och boende på plats i Dubai.

Läs också: Tillväxtverket i ny rapport: Bolag grundade av kvinnor tjänar mer

Acceleratorn går ut på att entreprenörerna får möjlighet att sätta sig in mer i marknaden, ekosystemet och vad som behöver vara på plats för en etablering. 

”Vi vill öka kunskapen kring Mena och deltagarna kommer att få träffa lokala investerare, potentiella kunder och partners på plats. Vi satsar på att ha ett interaktivt och konkret program”, säger Dawn Nordenblank.

Mena-regionen har totalt 600 miljoner invånare och många unga teknikintresserade människor. En miljard dollar, motsvarande runt 8,3 miljarder kronor, investerades i techföretag där i fjol.

”Förenade Arabemiraten, som är en del av Mena, har en vision om att bli en kunskapsekonomi och inte behöva förlita sig så mycket på oljan. Det finns en stor potential i regionen och vi kan erbjuda ett lokalt nätverk”, säger Dawn Nordenblank.

För att marknadsföra programmet och förbereda deltagarna kommer Startup Sweden att publicera åtta inspirationspoddar med kvinnliga grundare som driver bolag i Mena-området.

”Arabiska kvinnor är ofta väldigt entreprenöriella”, säger Dawn Nordenblank.

Först ut är Loulou Khazen Baz som grundat frilansnätverket Nabbesh.com, Mai Medhat som grundat vr-eventplattformen Eventtus och Ulrika Hedlund som är en svensk entreprenör på plats.

Startup Sweden har tidigare anordnat ett par ”femtech bootcamps” i Sverige, och acceleratorn i Dubai är en utveckling av det konceptet.

Läs också: Putsar underrepresenterade entreprenörer till investeringsklara

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer