Annons

Tim Cook: ”Apples innovationskraft undervärderat av kritikerna”

Apples vd Tim Cook.
Apples vd Tim Cook. Foto: Bebeto Matthews
Apple har under det senaste året gått kräftgång på börsen och nyligen vinstvarnade man på en lägre försäljning av Iphones än väntat, särskilt i Kina.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har lett till att kritikerna hopat sig och bland analytikerna är andelen köprekommendationer nu på den lägsta nivån sedan 2005. Aktien har backat 14 procent under det senaste året.

Men vd Tim Cook oroas inte alltför mycket. I en intervju med CNBC uppgav han att pessimismen inte är något nytt.

”Jag har hört detta gång på gång. Jag hörde det under 2001 och jag har hört det under 2005, 2007, 2008, 2010, 2012 och 2013. Du kan förmodligen hitta samma citat från samma personer gång på gång”, sade Tim Cook.

Enligt Appe-chefen finns det mer kring bolaget som analytikerna missar, och då syftar han främst på innovationskraften och ekosystemet. Det bedömer han förmodligen vara undervärderat hos analytikerna. 

”Min uppriktiga åsikt är att det finns en innovationskultur i Apple och den kulturen kombinerat med dessa otroliga, lojala och glada kunder, detta ekosystem, detta exemplariska ekosystem, är något som förmodligen är undervärderat”, sade han. 

Läs mer: Rekordbonus till Apples vd Tim Cook 

Uttalandet kommer samtidigt som Apple uppges dra ned sin produktion av Iphones med 10 procent för de kommande tre månaderna. Detta enligt den japanska affärstidningen Nikkei, som hänvisar till källor. 

Apple har nyligen tvingats att vinstvarna. Det var första gången sedan Iphone släpptes 2007 som Apple på förhand varnar för att försäljningen blir lägre än väntat. Apple har nu inom loppet av två månader sänkt sin produktionsplan två gånger, enligt affärstidningen. 

Den senaste produktionsneddragningen omfattar alla Iphone-modeller, enligt källorna. Produktionen siktar nu på att uppgå till 40-43 miljoner enheter, ned från tidigare 47-48 miljoner. 

Under det första kvartalet i fjol sålde Apple totalt 52,2 miljoner telefoner. Det betyder att företaget minskar med mer än 20 procent i år under det första kvartalet.

Finwire / Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer