Annons

Tinder börjar med ”catfish”-verifiering – vill råda bot på bedragare

Tinder uppges ha 5,7 miljoner betalande användare globalt.
Tinder uppges ha 5,7 miljoner betalande användare globalt. Foto: Erik Johansen
Är du rädd för att personen du matchat med på Tinder inte är den hen utger sig för att vara? Nu inför världens största dejtingapp en ny funktion, som ska hjälpa användare att inte falla för en så kallad ”catfish”. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan lanseringen 2012 har Tinder växt till att bli en av världens mest använda dejtingplattformar. Bakom appen står Match Group, som också äger dejtingplattformarna PlentyOfFish, OkCupid and Hinge. 

I Sverige är appen framför allt stor i de yngre åldrarna – 27 procent av åldersgruppen 15-25 år ha använt Tinder under 2018, enligt Internetstiftelsen. 

Tinder för samman dejtingsugna människor genom att låta de svepa antingen höger eller vänster på varandra. Sveper båda åt höger blir det en matchning, och en konversation kan startas. 

Globalt har över 30 miljarder matchningar skett på Tinder sedan starten. 

Men alla möten slutar inte positivt. Ett av problemen man kämpar med är så kallad ”catfishing”, ett begrepp för människor som utger sig för att vara någon annan på nätet. 

Men nu ser Tinder ut att ha hittat en lösning på problemet. 

Från och med idag börjar dejtingappen verifiera användare genom bilder. Det rapporterar The Verge

Med det nya systemet måste dejtingsugna Tinderanvändare först ta en selfie som stämmer överens med en pose som visas i en annan bild. De två bilderna granskas sedan av Tinder, som om godkända verifierar användaren med ett blått märke – likt det som finns på vissa Instagramkonton. Det i sin tur ger andra Tinderanvändare en indikation om personens trovärdighet. Verifieringen är alltså inte ett krav för att använda Tinder. 

Pressbilder från Tinder visar hur en verifiering går till.
Pressbilder från Tinder visar hur en verifiering går till. Foto: Tinder

Tanken är att AI-teknik ska sköta kontrollen av bilderna, men än så länge kommer det att göras manuellt av människor. 

Tinder uppges ha 5,7 miljoner betalande användare globalt, och rullar först ut funktionen i USA. Om och i så fall när det kommer att erbjudas globalt är oklart. 

Dejtingappen Bumble började erbjuda en liknande funktion redan 2016. 

I samband med förändringen introducerar Tinder också en säkerhetsfunktion. Detta sker efter Match Groups investering i säkerhetsappen Noonlight. 

Den nya tekniken ska ge Tinderanvändare möjlighet att spara information om personen man ska träffa och vart det ska ske. Om något skulle hända under dejten kan personen sedan trycka på en ”panikknapp”, som skickar informationen till räddningstjänst. 

Den nya säkerhetsfunktionen väntas vara på plats i slutet av januari. 

Läs mer: Tinderägaren missade deklaration i Sverige – läxas upp av Skatteverket 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer