Hoppa till innehållet

Tinder börjar med ”catfish”-verifiering – vill råda bot på bedragare

Är du rädd för att personen du matchat med på Tinder inte är den hen utger sig för att vara? Nu inför världens största dejtingapp en ny funktion, som ska hjälpa användare att inte falla för en så kallad ”catfish”. 

Tinder uppges ha 5,7 miljoner betalande användare globalt.
Tinder uppges ha 5,7 miljoner betalande användare globalt.Foto: Erik Johansen

Sedan lanseringen 2012 har Tinder växt till att bli en av världens mest använda dejtingplattformar. Bakom appen står Match Group, som också äger dejtingplattformarna PlentyOfFish, OkCupid and Hinge. 

I Sverige är appen framför allt stor i de yngre åldrarna – 27 procent av åldersgruppen 15-25 år ha använt Tinder under 2018, enligt Internetstiftelsen. 

Tinder för samman dejtingsugna människor genom att låta de svepa antingen höger eller vänster på varandra. Sveper båda åt höger blir det en matchning, och en konversation kan startas. 

Globalt har över 30 miljarder matchningar skett på Tinder sedan starten. 

Men alla möten slutar inte positivt. Ett av problemen man kämpar med är så kallad ”catfishing”, ett begrepp för människor som utger sig för att vara någon annan på nätet. 

Men nu ser Tinder ut att ha hittat en lösning på problemet. 

Från och med idag börjar dejtingappen verifiera användare genom bilder. Det rapporterar The Verge

Med det nya systemet måste dejtingsugna Tinderanvändare först ta en selfie som stämmer överens med en pose som visas i en annan bild. De två bilderna granskas sedan av Tinder, som om godkända verifierar användaren med ett blått märke – likt det som finns på vissa Instagramkonton. Det i sin tur ger andra Tinderanvändare en indikation om personens trovärdighet. Verifieringen är alltså inte ett krav för att använda Tinder. 

Pressbilder från Tinder visar hur en verifiering går till.
Pressbilder från Tinder visar hur en verifiering går till.Foto: Tinder

Tanken är att AI-teknik ska sköta kontrollen av bilderna, men än så länge kommer det att göras manuellt av människor. 

Tinder uppges ha 5,7 miljoner betalande användare globalt, och rullar först ut funktionen i USA. Om och i så fall när det kommer att erbjudas globalt är oklart. 

Dejtingappen Bumble började erbjuda en liknande funktion redan 2016. 

I samband med förändringen introducerar Tinder också en säkerhetsfunktion. Detta sker efter Match Groups investering i säkerhetsappen Noonlight. 

Den nya tekniken ska ge Tinderanvändare möjlighet att spara information om personen man ska träffa och vart det ska ske. Om något skulle hända under dejten kan personen sedan trycka på en ”panikknapp”, som skickar informationen till räddningstjänst. 

Den nya säkerhetsfunktionen väntas vara på plats i slutet av januari. 

Läs mer: Tinderägaren missade deklaration i Sverige – läxas upp av Skatteverket 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera