Hoppa till innehållet

Tio års fängelse för sexbrottsdömd Kry-läkare

Barnläkaren som stod åtalad för bland annat grov våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp mot barn har dömts till tio års fängelse. En del av brotten skedde via nätläkarappen Kry.

Läkaren på bilden har ingenting med brotten att göra.
Läkaren på bilden har ingenting med brotten att göra.Foto: Press

Den 29-årige läkaren undersökte barnens underliv när det inte var medicinskt befogat. Han fick också föräldrar att filma intima delar av sina barns kroppar, när de sökte hjälp via en vårdapp.

Nu döms han till tio års fängelse för sexualbrott och ska betala miljontals kronor i skadestånd.

Mannen döms bland annat för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn, som i de allra flesta fall begåtts i samband med läkarundersökningar.

"Brotten har bedömts som grova bland annat med hänsyn till att han utnyttjat sin ställning som läkare och missbrukat ett särskilt förtroende, samt barnens låga ålder", skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Mannen utvisas också på livstid och ska även betala skadestånd till offren på sammanlagt cirka 3,5 miljoner kronor, har rätten beslutat.

Mannen har tittat på och rört vid barnens underliv, trots att detta inte var medicinskt motiverat, har åklagaren hävdat. I vissa fall har han även penetrerat barnens underliv eller anus.

Han har också fått föräldrar som sökt hjälp via vårdappen Kry att filma sina barns underliv vid undersökningarna.

Läs mer: Nätläkarjätten GDPR-granskas – riskerar jättebot 

På så sätt har han gjort sig skyldig till sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning även mot de vuxna, har åklagaren argumenterat.

Mannen har försvarat sitt agerande med att helkroppsundersökningar av barn är vanliga i Spanien, där han kommer ifrån.

I februari meddelade Stockholms tingsrätt att den dock anser det bevisat att mannen gjort sig skyldig till "merparten av de åtalade gärningarna", i samband med ett beslut att läkaren skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Den visade att mannen inte lidit av någon allvarlig psykisk störning och att han därmed kan dömas till fängelse.

(TT/Di Digital)

Läs mer: Kry sänker priserna – tar efter kritiserade upplägget 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera