Annons

Tio startupbolag tar plats i Ikeas acceleratorprogram

Mimbly från Göteborg är det enda svenska bolaget som är med i Ikea Bootcamp. På bilden: Daniel Colunga, medgrundare, och Isabella Palmgren, vd och medgrundare på Mimbly.
Mimbly från Göteborg är det enda svenska bolaget som är med i Ikea Bootcamp. På bilden: Daniel Colunga, medgrundare, och Isabella Palmgren, vd och medgrundare på Mimbly.
Tio startups tar valts in i Ikeas acceleratorprogram ”Ikea Bootcamp”. Endast ett av bolagen, vattenåtervinningsbolaget Mimbly, är från Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i slutet av maj som Di Digital först rapporterade om möbeljätten Ikeas acceleratorprogram ”Ikea Bootcamp”. Satsningen görs tillsammans med det danska entreprenörshuset Rainmaking och har lockat ansökningar från drygt 1300 startupbolag från 86 länder, enligt Ikea.

Nu har möbeljätten valt ut de tio bolag som ska delta i programmet som drar igång den 18 september vid Ikeas produktutvecklingscenter i Älmhult.

”Urvalsprocessen har gått ut på att hitta startups som kan hjälpa oss med våra tre största utmaningar. Vi ska ha ständigt låga priser, vi ska vara tillgängliga i alla framtida säljkanaler och vi ska samtidigt ta ett stort ansvar för människor och miljö”, säger Tony Sandelius, affärs- och innovationschef på Ikea.

Vi hoppas lära oss av Ikeas framgångar.

Endast ett av bolagen, Mimbly, är från Sverige. Bolaget har en bakgrund på Chalmers i Göteborg och utvecklar teknik som återvinner vatten till tvättmaskiner.

”Det är roligt att vara enda svenska starupbolaget i den här satsningen. Det visar att vattenfrågan är väldigt aktuell även i Sverige. Vi hoppas lära oss av Ikeas framgångar och utvecklas som bolag tillsammans med Ikea”, säger Isabella Palmgren, vd på Mimbly.

Foto: Tony Sandelius, affärs- och innovationschef på Ikea, samt bilder från möbeljättens produktutvecklingscenter i Älmhult.

Programmet ska hjälpa startupbolagen genom att tillämpa Rainmakers kunskaper och erfarenheter inom ramen för Ikeas värderingar och vision, enligt bolaget. Ansökningarna har inkommit från ett brett spektrum av bolag. 

”Vi var verkligen imponerade av de ansökningar vi fick in. Kvaliteten på bolagen och deras team var extremt hög, så urvalsprocessen var mycket svår”, säger Karin Blomqvist, chef för Ikea Bootcamp på Rainmaking Innovation.

Foto:
Cindy Andersen, affärsområdeschef för kök och matplats på Ikea.

Genom acceleratorprogrammet får bolagen tillgång till Ikeas medarbetare, testlabb och prototypverkstad. De får även en personlig mentor i form av en av Ikeas tio affärsområdeschefer. 

Entreprenörerna mår bäst av att fortsätta äga sina bolag själva

”Det här är våra mest seniora ledare. Svenska startupbolaget Mimbly får exempelvis Cindy Andersen, vår affärsområdeschef för kök, som mentor. Hon ansvarar för hela vår vitvaruaffär”, säger innovationschef Tony Sandelius.

Utöver detta får bolagen även råd och hjälp från drygt 75 mentorer från Rainmakings globala nätverk av serieentreprenörer och experter.

Programmet avslutas med en demonstrationsdag på Ikea of Sweden i Älmhult i december, då startupbolagen visar upp sina framsteg, prototyper, samarbeten och slutsatser. 

”Vår ambition är att hjälpa dessa startupbolag och förhoppningsvis bygga en affärsrelation med dem i framtiden. Vi ska inte köpa in oss i bolagen. Vi är övertygade att entreprenörerna mår bäst av att fortsätta äga sina bolag själva”, säger innovationschef Tony Sandelius.


Bolagen som deltar i Ikea Bootcamp: 

Anyware Solutions – Danmark

Utvecklar adapters för det uppkopplade hemmet. 

Bare Conductive – Storbritannien 

Tillverkar sensorer som gör att ytor, utrymmen och byggnader blir uppkopplade. 

Flying Spark – Israel

Använder larver för att skapa en ny proteinkälla i pulverform. 

Goodbag – Australien 

Beskriver sig som ”världens försts smarta shoppingväska”. 

How Do I? – Storbritannien

En app som gör guidande videomaterial tillgängligt för användare med inlärningssvårigheter.

Hubstairs – Frankrike 

Hjälper kunderna med inreda sina hem. 

Matter Solutions – Portugal 

Matter gör nya ytmaterial av industriavfall.

Mimbly – Sverige 

Mimbly har utvecklat en produkt som återvinner vatten i befintliga tvättsystem och kan användas av till exempel hotell för att spara miljontals liter vatten och en stor mängd energi. Den viktigaste aspekten hos deras produkt är att den är enkel att implementera i alla nya och befintliga tvättmaskiner. Mimbly teamet består av Daniel Ernesto Colunga Tinajero, Isabella Palmgren och Helena Wallenberg.

Niwa – Spanien 

Låter sina kunder odla inomhus med hjälp av mjukvara och data.

Nüwiel – Tyskland

Utvecklar en eldriven cykeltrailer för kortare budleveranser.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer