Annons

Tobii-grundare startar nytt VC-bolag med avhoppare från Moor

Katja Bergman, John Elvesjö, Andy Johnston och Kerstin Cooley startar Brightly Ventures.
Katja Bergman, John Elvesjö, Andy Johnston och Kerstin Cooley startar Brightly Ventures. Foto: Josefine Backström/pressbild
Investmentbolaget Moors fyra investerare lämnar för att starta ett nytt riskkapitalbolag med medgrundaren till ögonstyrningsbolaget Tobii. ”Vi ska vara modiga”, säger John Elvesjö.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investmentbolaget Moor, vars kapital till stora delar har kommit från Angry Birds-investeraren Kaj Hed, har nått sitt slut när det gäller nyinvesteringar. Bolaget, som bland annat har Acast, Spotscale och Volumental i portföljen, förlorar nu sina tre investerare. 

Vd:n Kerstin Cooley och investerarna Katja Bergman och Andy Johnston lämnar Moor för att tillsammans med Tobiis grundare John Elvesjö starta ett nytt riskkapitalbolag i Stockholm. 

”Moor har en jättefin portfölj med starka techbolag och är färdiginvesterad vad gäller nya startups. De 13 bolag som finns i portföljen kommer att förvaltas vidare av Moor”, säger Kerstin Cooley.

Med bolagsnamnet Brightly Ventures ska de investera i techbolag i tidiga skeden. Bolaget vill inte kommentera storleken på fonden men enligt uppgift till Di Digital ska den rymma 500 miljoner kronor.

Till skillnad från sina tre nya kollegor har John Elvesjö inte en bakgrund som investerare utan som bolagsbyggare. Tillsammans med Henrik Eskilsson och Mårten Skogö grundade han ögonstyrningsbolaget Tobii 2001. Under resan har han ansvarat för bolagets kapitalanskaffning på närmare 2 miljarder kronor från investerare och även för bolagets många förvärv och börsnotering. 

”Vi kommer kunna stötta våra portföljbolag med bolagstransaktioner med väldigt mycket. I det skedet som vi investerar är det viktigt att kunna hjälpa bolagen i nästa skede när de ska ta kontakt med Northzone och Creandum och de internationella jättarna”, säger John Elvesjö.

Han har tidigare under året flaggat för att han vill kliva av sin operativa roll som vice vd på Tobii och med Brightly Ventures kommer han att gå från att investera privat i techbolag till att investera via riskkapitalbolaget.

”Tillsammans har vi både bolagsbyggarerfarenhet och erfarenhet av att investera i tidiga skeden. Det är just den här kombinationen av våra erfarenheter som gör det här så starkt”, säger Kerstin Cooley.

Brightly Ventures har redan fått in ett antal nyckelinvesterare. Bolaget har som mål att investera i 20 till 25 bolag under de närmaste fyra åren.

Brightly Ventures kommer att fokusera på bolag i tidiga skeden, med en mix av mjuk- och hårdvarubolag med investeringar mellan 5 och 20 miljoner kronor. Det är också inom det här segmentet av investeringar där det fortfarande finns rum för riskkapitalbolag i Sverige.

”Vi kommer vara ganska modiga och det är lite vår roll att utmana de äldre riskkapitalbolagen. Jag tror också att de kommer att uppskatta att vi kan resa en fond och hjälpa bolagen i ett tidigt skede”, säger John Elvesjö.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies